Izvor: RTS, 28.Nov.2021, 23:52

Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo, već da se politički bori i čuva mir

Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić je izjavio za TV Pink da nijedna instanca u Evropskoj uniji nije reagovala na poslednju izjavu Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Metohije i Albanije, čak ni kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Beograd zatražio reakciju.

Konstatovao je da nije pitanje ko je na vlasti u Srbiji, već da je reč o odnosu prema našoj zemlji, a ne prema Aleksandru Vučiću.
Smatra da Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže.
"Znamo da nije sve tako gotovo kao što predstavljaju", ističe predsednik.
"Cena gasa je strateško pitanje i ogromna ušteda"Predsednik je izjavio, reagujući na različite komentare o njegovom dogovoru sa ruskim predsednikom o ceni gasa u narednih šest meseci, da svako može da kaže šta hoće, ali da je Srbija zadržala cenu gasa, da je to strateško pitanje i da su time ostvarene ogromne uštede.
Ponovio je da je zahvalan predsedniku Putinu na dogovoru oko gasa i dodao da teško da će ista cena biti i posle isteka šest meseci, ali će svakako, ističe, biti najniža u Evropi.
"Potpisao bih cenu od 270 evra do kraja veka. Imaćemo najnižu cenu u Evropi, ne računajući zemlje članice koje su u zajednici sa Ruskom Federacijom. To nije samo 300 miliona evra uštede u ovih šest meseci, to je mnogo više...", kaže predsednik.
Ovaj dogovor, istakao je Vučić, nema nikakve veze sa predstojećim izborima.
Ova vlast je, podseća, za razliku od prethodne koja je prodala NIS Rusima i uzeli pare, izgradila gasovod, što oni nisu.
"Kad imate taj gasovod možete da pregovarate o drugačijoj ceni", rekao je Vučić i istakao da je teško da će cena od 270 evra biti dugoročna, jer bi, kaže, "svi na to skočili".
"Usvojeni zakoni u skladu sa pravilima EU, blokada puteva protivzakonita"Govoreći o zakonima koji su u Skupštini Srbije usvojeni prethodnih dana, istakao je da su doneti na insistiranje Evropske komisije i Venecijanske komisije, i da je sve zasnovano na pravilima Evropske unije.
Jučerašnjim protestima su, kako je rekao, povređena prava na slobodu kretanja. Istakao je da skup nije bio prijavljen.
"Onaj ko blokira puteve i ulice, ljudi moraju da znaju da sve rade protivzakonito", napomenuo je Vučić.
"Ko ste vi u ovoj zemlji da blokirate puteve, protestujte ispred Skupštine, Predsedništva, ne možete da upadate unutra. Odakle vam pravo da blokirate put bilo kome i da posle kažete da neko vrši nasilje na vama", rekao je Vučić.
"Uzdržavamo se kao država, koja ima monopol sile, imate pravo da protestujete, ali nemate pravo da ugrožavate slobodu drugih ljudi", poručuje Vučić. "Cela suština je u tome da se bore za svoj prostor i ekstremne birače", smatra Vučić
Istakao je da Zakon o eksproprijaciji nema veze sa "Rio tintom", već, kako je otkrio, sa izgradnjom nacionalnog stadiona.
"Mi nemamo još nikakvu odluku u vezi sa rudnikom Rio Tinta", naglasio je Vučić i dodao da još nije završena studija u vezi sa tim projektom i naglasio da je priča o donošenju izmena Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji izmišljena priča, pošto vlast nije izdala dozvolu Rio Tintu da mogu da prave rudnik.
Na pitanje da li razmišlja o vraćanju zakona, rekao da ne može da vraća zakone zato što mu se ne sviđaju, već samo ako je protivustavan.
Ukazao je da će njegov pravni tim narednih dana dostaviti svoje mišljenje, koje dobija za svaki zakon koji potpisuje, a nakon čitanja tek donosi odluku.
"Mislim da je 10 godina na čelu stranke dovoljno"Vučić, koji je i lider Srpske napredne stranke, ponovio je najavu sa jučerašnje izborne skupštine SNS-a, da se posle izbora neće kandidovati za predsednika stranke.
"To je jasna odluka, iako sam bio predložen. Mislim da je 10 godina na čelu stranke dovoljno", kaže Vučić i navodi da se stalno govori o tome da treba da dođu mladi, a kada dođu, onda kažu "samo mene da ne zamene".
Što se tiče zamerki u vezi sa primenom protivepidemijskih mera na jučerašnjim stranačkim skupovima, rekao je da su svi na ulazu dobili maske.
Ukazao je da epidemijski brojevi padaju, da je stranački skup odlagan više puta, a primedbe "onih koji su prethodnih dana pozivali na proteste" nazvao je licemernim.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.