Izvor: RTS, 25.Apr.2021, 21:28

Vučić: Spremni na dijalog, razumeli smo Kurtijeve poruke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Briselu da očekuje sredinom maja poziv za nastavak dijaloga i dodao da je Beograd spreman da se odazove pozivu i da će učestvovati u svakoj vrsti dijaloga, da bi želeli da bude konstruktivan, da se razgovara o rešavanju problema. Razumeli smo Kurtijeve poruke, rekao je Vučić.
Vučić je, u izjavi Tanjugu istakao, da postoje mnogi problemi, pre svega u energetici, i da su to stvari koje moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << promptno da se rešavaju, zbog različith tumačenja i želje nekih da pokazuju, kako je rekao, mišiće na severu Kosova.

"Ono na šta sam danas ukazao Miroslavu Lajčaku je činjenice da se Aljbin Kurti hvali time da je glasao u Albaniji, čime de fakto kaže da je svejedno da li ste u Tirani ili Prištini, da je to ista zemlja. Zamislite, iako je Kosovo po Ustavu Srbija, da sam ja glasao u Gračanici, ili nekom drugom mestu na Kosovu. To bi bio skandal svetskih razmera, iako te dve stvari nisu za poređenje i po Ustavu i Rezoluciji 1244 je Kosovo deo Srbije", naglasio je Vučić.
Vučić je istakao da ako neko to uradi bez pozivanja na bilo koji preavni akt i javno govori da idu ka ujedinjenju, dobija blage reakcije i čuđenje.
Kazao je da je to dokaz dvostrukih standarda cele međunarodne zajednice, na šta smo naučili.
"Ono što je za nas važno jeste da garantujemo sigurnost i bezbednost naših ljudi. Insistirao sam ovde na ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na ZSO, i slobodu kretanja, protoka roba i usluga, sve što potpisali u Vašingtonu, jer je to dobro za Beograd, Prištinu i ceo region", rekao je predsednik.
Vučić je, koji je večeras u Briselu večerao sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, ponovio je da će delegacija Beograda doći na dijalog kada god bude zakazan.
O glasanju Kurtija u AlbanijiPredsednik Vučić naglasio je da razume sve poruke koje svojim izjavama i delima šalje  Kurti, od glasanja na izborima u Albaniji, do zahteva o ratnoj odšteti od Srbije, ali da to nikako nije konstruktivan pristup, kao i da tim porukama nije fasciniran.
Vučić je, na pitanje koje su njegove pozicije i cilj Kurtija, odgovorio da ne mora on ništa da objašnjava i da napada Kurtija ili bilo koga, jer je dovoljno da se sve reči i dela stave na papir.
"Glasate u Albaniji. Dobar signal. Jasno je svima, i nama i u svetu, šta želite da kažete. Kažete da želite ratnu odštetu od Srbije, razumeli smo šta želite da kažete. Kažete da ćete podneti tužbu za genocid, iako ne možete jer niste suverena država, možda preko Albanije, ili neke treće zemlje, jasna nam je i ta poruka", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, ako neko želi da kaže da je to konstruktivan pristup - nije, ali dodaje da ipak zbog toga ne bi trebalo da se previše sekiramo.
"Imamo mnogo da radmo, da uradimo za zemlju. Osim energetike, ne vidim da imamo ozbiljnijih problema, i po pitanju bezbednosti našeg naroda i drugih stvari. A, te njihove političke vratolomije, za unutrašnju političku upotrebu... Niko time nije naročito fasciniran", rekao je Vučić.
Razgovori s EU o velikim infrastrkturnim projektimVučić je rekao da su u EU započeti razgovori o veoma velikim infrastrukturnim projektima koji će potpuno promeniti Srbiju.
 
Kaže da ne može da sakrije uzbuđenje zbog te, kako je rekao, veoma važne teme o kojoj će sutra razgovrati sa evropskim zvaničnicima u Briselu.
"Uzbuđen sam i ne mogu da sakrijem osmeh, već smo počeli određene razgovore sa evropskom delegacijom i EK, i ako Ursula Fon Der Lajen bude odoborila, reći ću vam sutra da smo ugovorili sa Evropljanima jedan od najvećih infrastrukturnih projekata ikada za Srbiju.
Tako da samo 24 sata nas deli da kažem jesmo li uspeli ili ne", naglasio je Vučić.
Ističe da će onda moći da kaže da je učestvovao u nečemu što je bilo mnogo dobro i značajno za našu zemlju.
"Bukvalno nećemo biti ista zemlja, ne mogu više od ovoga da kažem, ali reč je o velikim infrastrukturnim projektima, najvećim koje možemo da zamislimo", naglasio je Vučić.
Dodaje da bi tako uz podršku EU za već za tri i po ili najviše četiri godine Srbija bila zemlja koja ne bi ličila na Srbiju pre 10 ili 15 godina.
To će biti fantastična vest, ne samo za Beograd, već i jug i centralnu Srbiju i Pomoravlje, naglasio je Vučić i dodao da će sutra moći da iznese detalje.
Počinje izgradnja kovid bolnice u Novom SaduVučić je najavio da će za nekoliko dana početi radovi na izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu, kao i da dolazi i drugi deo rekonstrukcije Kliničkog centra Vojvodine.
Vučić je kazao da se će po povratku iz Brisela revakcinisati u Gadžinom Hanu kod Doljevca i da će razgovarati sa građanima sa juga Srbije kako da se dodatno pomogne tom delu zemlje.
Najavio je da će narednih dana biti otvoren deo obilaznice oko Beograda, od Orlovače ka Ostružnici, a da će 1. maja početi izgradnja Fruškogorskog koridora Novi Sad-Ruma sa mostom kod Kovilja, sa najvećim tunelom u Srbiji.
"To će biti neverovatan tunel dug 4-5 kilometara, tako da će južna Bačka, Srem, Mačva, Beograd biti fantastično povezani i to će dorpineti dolasku još većeg broja investitora'', rekao je Vučić novinarima u Briselu. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Da sam ja glasao u Gračanici to bi bio skandal svetskih razmera

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Apr.2021

BRISEL - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje sredinom maja poziv za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.