Vučić: Od oktobra nova faza dijaloga o KiM

Izvor: RTS, 12.Sep.2017, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Od oktobra nova faza dijaloga o KiM

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da od oktobra kreće nova faza dijaloga o Kosovu i Metohiji i poručio je da je dijalog potrebno institucionalizovati. Istakao je da podržava odluku Srpske liste da uđe u novu kosovsku vladu.
Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti naveo da su potrebne široke konsultacije o KiM i da će biti svi pozvani da učestvuju.

"Taj dijalog bi trebalo da se odvija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na više nivoa, kroz koncentrične krugove", rekao je Vučić.
Naglasio je da je potrebno da on bude ozbiljan, odgovoran – da ima jasne ciljeve, inkluzivan – da uključi sve aktere, tolerantan – sa pokazivanjem poštovanja prema drugačijem mišljenju.
Predsednik je podsetio da je pre nekoliko meseci zamolio i pozvao celokupnu javnost, građane, političke aktere, nevladine organizacije, crkvu, SANU i sve druge da počnu da govore o KiM "jer je to suština naše političke sadašnjosti i naše političke budućnosti".
"U zavisnosti od odnosa prema KiM, imaćemo sigurniju sadašnjost i budućnost", poručio je predsednik.
Dodao je da je zadovoljan činjenicom da je veliki broj političkih činilaca iznosio stavove, "a neki i besprizornu kritiku bez stava, ali i to je govorilo o demokratskom kapacitetu društva u Srbiji".
"Mislim da pitanje politike nije pitanje ni kleveta, ni uvreda, ni sedanja u bilo čiju fotelju, već pitanje odgovornosti", naglasio je predsednik Srbije.
Vučić je rekao da je razgovarao sa Anom Brnabić i da će Vlada pomoći u koordinisanju i organizovanju skupova u okviru dijaloga. 
"Desetostruko manje napada na Srbe"
Naš odgovor na svako pitanje povodom svakog pitanja o KiM ranije je bio da nećemo da priznamo nezavisnost "nećemo ovo, nećemo ono".
"Gotovo da politiku nismo ni imali, gotovo da nismo ni vodili računa. Doneo sam izveštaj sa pregovora tokom prethodne četiri godine, koji ćemo uručiti i novinarima. Ništa nije pod velom tajne, sve činjenice su prikazane, šta su to bili rezultati i šta smo postigli u prethodne četiri godine", napomenuo je Vučić.
U izveštaju su, kaže, istaknuti svi važni datumi od 1998. godine i Kristofera Hila, pa nadalje. 
Predsednik Srbije je istakao da će kroz izveštaj o dijalogu građani moći da vide koliko je komplikovana naša istorija i koliko smo pogrešnih poteza povukli i bili neodgovorni i zamerali ljudima, a da, kako je rekao, ništa nismo mogli da uradimo. 
Predsednik je ukazao na to da smo za četiri godine imali desetostruko manje uboda nožem i napada na Srbe nego u prethodnom kvartalu.
"Uprkos napadima na Srbe, nemamo nijednog poginulog. Da li sam se ponizio... bezbroj puta sam se osećao teško, ali Srbiju nisam ponizio nikada i obezbedili smo da Srbi žive nešto lakše nego ranije", ukazao je Vučić.
Smatra da je to najvažnije, a ne "koliko ćemo da se junačimo, šta ćemo da kažemo, već šta ćemo da uradimo za naš narod".
Prema njegovim rečima, danas na Kosovu nema manje Srba nego pre tri ili četiri godine.
"Prvi put da nemamo dramatičan pad u broju Srba na KiM. Najviše Srba se rađa na KiM zbog muke koja ih je snašla, zato je važno razumeti njihov strah za budućnost, zato sam uvek želeo da čujem njihov glas", rekao je predsednik.

Trenutno na KiM, kaže, živi 110–120.000 Srba, a ispod reke Ibar živi Srba jedan naprema 30 ili jedan naprema 40 u odnosu na Albance.
"A neki sede u beogradskim ili novosadskim kafićima umrljani penom od piva ili kapučina pa sole pamet kako treba na KiM da se ponaša. Naš narod zna ko zastupa njihove interese", istakao je predsednik Srbije.
"Čuje se glas Srbije"
Danas, ističe, imamo drugačiju poziciju pregovora nego ranije.
"Danas se glas Srbije čuje. Prolazili smo kroz to da smo sami dali legalitet nezavisnosti kriminalnim pitanjem koje smo postavili 2009. pred Međunarodnim sudom pravde, koje je podneo Vuk Jeremić, da li su smeli da se otcepe ili ne. Odgovor je bio katastrofalan za nas", naveo je predsednik.
Prema njegovim rečima, nakon izmeštanja razgovora u EU i dovođenja Euleksa na Kosovo, morali smo da se borimo iz početka za opstanak Srba.
"I ne oružjem, ne time da nečija tuđa deca ginu dok ćemo mi biti najveće patriote i govoriti o Pećkoj patrijaršiji i govoriti da se tako zove jer monahinje pale peći", rekao je Vučić.
Kaže da smo uspeli nešto da uradimo teškim pregovorima.
"Da li iko od vas misli da mi je bili lepo dok sedim sa (Hašimom) Tačijem, (Federikom) Mogerini, (Ketrin) Ešton... nikada, nijednog lepog trenutka se ne sećam. Nije moj posao da mi bude lako i lepo, i zato nemojte da slušate one koji hoće da vam kažu da će biti lepo i lako. E, to vam donese najgore rešenje. Bolje da nama bude teško", rekao je Vučić.
"Već imam Pavlovljev refleks kad zovu u Brisel na razgovore, imam mučninu u stomaku. Ali to je posao političara, za to ste mi dali poverenje na izborima. Ne da vam govorim da ste pametni i lepi, nego da rešavamo probleme koji postoje decenijama, da ne kažem vekovima", ukazao je predsednik.
Podrška Srpskoj listi
Predsednik je govorio i o odluci Srpske liste da uđe u novu kosovsku vladu i poručio da njihovu odluku podržava.
Dodaje da je Srpska lista izložena napadima i da napadaju i njega iako nije razgovarao sa Srbima na KiM jer je to prepustio Marku Đuriću.
Vučić je rekao da je 99 odsto Albanaca na KiM glasalo za nezavisno Kosovo i protiv srpskih interesa. Objasnio je da na KiM živi između šest i osam odsto Srba i da se posle NATO agresije veliki broj njih iselio.
Predsednik poručuje da su predstavnici Srpske liste imali tri izbora. Prvi je da podrže Vladu svežih snaga i Aljbina Kurtija. Pročitao je delove iz programa Samoopredeljenja i istakao da se oni zalažu za ujedinjenje Kosova u "Veliku Albaniju".
"Da li je trebalo da Srbi podrže stvaranje 'Velike Albanije'?", upitao je Vučić.
Druga opcija je bila, rekao je Vučić, da se ne podrži niko i upitao je kakav bi to izbor bio? Kaže da bi Srpska lista onda bila još manja, a Haradinaj bi dobio veću podršku.
"Šta bismo time dobili", upitao je predsednik.
Treća opcija je bila podrška vladi Haradinaja, za koga je rekao da je za Srbiju optuženi ratni zločinac.

Ističe da Srbi nisu izgubili mogućnost da očuvaju mir i svoju decu.
"Zamislite da su Srbi doneli odluku da kažu da se ide na nove izbore, pa da ih napadaju Albanci po kućama južno od Ibra. Da li biste optužili Srbiju kada bi poslali ROSU na sever Kosova? Šta biste radili da krenu u napade na Srbe?", upitao je Vučić.
"Da ne bi možda ovi junaci od piva i kapučina išli dole da svoje živote žrtvuju", dodao je predsednik.
Istakao je da prvi put od 1999. godine albanske partije nemaju većinu i poručuje da nije realno da Srbi promene političku scenu na KiM, ali kaže da bi neko trebalo da primeti i kaže da su Srbi vodili pametnu politiku i da će nešto više moći da ispune.
Kaže da je uspeh ako se vrati još interno raseljenih lica.
Navodi i da, od kada je postao premijer, svega sedam država je priznalo nezavisnost Kosova, a od ozbiljnih država samo Bangladeš.
Šta su rekli Kurti, Mustafa i Bujupi...
Predsednik je još jednom odbacio kritike na račun Srpske liste zbog ulaska u vladu u Prištini i ukazao na komentare pojedinih albanskih političara, koji to, sasvim suprotno, vide kao dokaz da Beograd i on lično kontrolišu političke procese u Prištini.
"Neverovatna je ta sličnost stavova i izjava onih koji nas doživljavaju kao emanaciju zla, albanskih šovinista i tobožnjih građanskih liberala i lažnih nacionalista ovde u Srbiji, bez ikakve razlike", primetio je Vučić i citirao, pored ostalih, neke komentare lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, posle formiranja vlade u Prištini.
"Formiranje kosovskih institucija od danas zavisi od volje jednog čoveka, Aleksandra Vučića... Nakon sporazuma prošle večeri i konstituisanje vlade samo je u Vučićevim rukama, a zavisna moć Srbije 'usmrtiće' nezavisnost Kosova", rekao je tada Kurti.
Kurti je, takođe, naveo da je "vlada dodelila ministarstvo poljoprivrede Srbima, kako mogu da izađu i kažu našim albanskim stočarima i poljoprivrednicima da će subvencije ići Srbima... Ovim su dali dobru priliku Srbiji da ostvari svoje planove o kolonizaciji i podeli Kosova".
Isa Mustafa, bivši kosovski premijer, ukazao je Vučić, ocenio je da je dogovorom sa Srpskom listom "uništena vladavinu albanske većine".
"Vlast će funkcionisati po diktatu Srbije, buduća kosovska vlast zavisi od glasova Srpske liste, što znači od Beograda", rekao je Mustafa, a podsetio srpski predsednik.
Mustafa je ulazak Srba u vladu prokomentarisao i kao "masakr Srbije u državnim institucijama Kosova".
Poslanica Donika Kadaj Bujupi zaključila je da "posle formiranja vlade Kosova treba čestitati samo Beogradu".
Vučić je pokazao novinarima karikaturu iz prištinske štampe na kojoj je prikazano kako svi poslanici u skupštini u Prištini ljube ruku predstavniku Srpske liste.
Navodi da je ponosan na politiku koja čuva Srbe na KiM. Vučić kaže i da je siguran da će biti manje napada na Srbe i poručuje da će biti učinjeno sve da ih bude još manje, jer je zadatak da se ljudi osećaju sigurno.
Vraćajući se na temu dijaloga o KiM, dodaje da je poslednjih dana govoreno o tome kako nema o čemu da se razgovara jer se zna šta je Ustavom propisano.
"Ja sam se zakleo na Ustav i poštovaću ga, ali želim da ukažem svima koji ne umeju da sagledaju realnost da nisu nikakvi rodoljubi već da su borci za srpske interese oni koji smeju da kažu istinu, a koji će jače i čvršće od bilo koga štititi interese Srba", rekao je Vučić.
Predsednik je zahvalio političkim predstavnicima Srba na KiM što, kaže, čuvaju Srbiju na Kosmetu.
"I Rakićeva, i Jevtićeva, i Radojičićeva, i Stojanovićeva... Svako njihovo dete čuva Srbiju na KiM i beskrajno im hvala na tome, borite se za svoja ognjišta".
Uvek će, poručio im je, biti onih koji neće razumeti vaše odluke, a nije realno bilo mogućnosti za drugu odluku.
"Žao mi je što niko nije rekao da ste hrabri, one kavopije i pivopije iz beogradskih kafića koji nijedno selo nikad nisu posetili", rekao je predsednik.
"Ne želim da pobegnem od megdana"
Predsednik je rekao da nema bežanja od pitanja o Kosovu.
"Ja neću da bežim, neću da se sklanjam ni pred kim, ali moramo da kažemo šta ćemo sa našim planovima na KiM i zato nam je potreban što širi dogovor i da budemo posvećeni tome, a ne da živimo u periodu od pre 300 godina", rekao je Vučić.
Ako ćemo živeti u tom periodu, kaže predsednik, "ajde da vidimo šta nam je pripadalo u drugim delovima Srbije u to vreme".
"Nemam unapred pripremljenih zaključaka, a ja ću reći i prihvatam na sebe sav teret i bes kavopija i pivopija. Tucite po meni, a ne po narodu na KiM. Njima je laknulo što mogu decu da pošalju u školu i da im se posle škole vrate kući", rekao je Vučić.
Predsednik je upitao "kada smo ranije važne dane u istoriji obeležavali sa Republikom Srpskom, kada smo obeležili 'Oluju', NATO agresiju".

"Da niste vi to uradili, veliki junaci, ili je to opet uradio taj isti tip kog tako napadate?", rekao je predsednik.
"Da niste vi podigli spomenik Mihajlu Pupinu na Bledu i Gavrilu Principu u Beogradu? Principovo ime niste smeli ni da spomenete. To ima veze sa poštovanjem naše krvi, naše države. Da niste davali bulevarima imena po junacima sa Košara? Nije moglo da stane u kriglu piva i šoljicu kapučina?", upitao je Vučić.
Prema njegovim rečima, dijalog mora da bude žestok ali tolerantan, oštar ali ozbiljan.
"Biće ga u parlamentu, u različitim forumima, spreman sam i lično da odem da razgovaram sa Sinodom i Saborom, govorim o mestima koje su, pretpostavljam, najteža za razgovor, ali i u Akademiju, i ne želim da pobegnem od megdana jer je pitanje budućnosti važnije od nivoa sujete i laži", istakao je Vučić.
Predsednik je još jednom ponovio da nema unapred pripremljeni zaključak o dijalogu, kako neki govore, i dodao da će na kraju reći svoj stav. 
"Možemo da pomognemo kad smo ekonomski i politički snažni"
Predsednik je pitao kada smo ranije mogli da uradimo obnovu Sabornog hrama u Mostaru ili Srpske kuće u Podgorici.
"To smo mogli kad je Srbija postala snažna, kad nije pred bankrotom, kad se u Srbiji govori da povećavate plate i minimalce za deset odsto. Kad su bile niže i za 30 odsto, nije bilo dobro. Treba valjda da budu plate 200 odsto veće...", rekao je Vučić.
Rekao sam da će biti plate veće od 400 evra i bile su, napomenuo je predsednik.
To smo, kaže, mogli da uradimo i našem narodu možemo da pomognemo kad imamo ekonomski i politički snažnu Srbiju.
"Ne možemo da pomognemo našem narodu kad ćemo tobože da se bijemo sa svima. Da nismo ušli u vladu na Kosovu, rekli bi da ulazimo u ratove", istakao je Vučić.
Analizirajte odnose drugih zemalja i videćete da Srbija ima najbolje odnose u regionu iako imamo najteže nasleđe, rekao je predsednik.
"U koju je to zemlju jednako malu kao Srbiju došao ruski predsednik i kineski predsednik, a nadam se da će doći i američki predsednik", pitao je predsednik Srbije.
Vučić je rekao da su ga svi napadali "i stavljali mu keče na glavu" kada nije želeo da prihvati "komunistički okrug koji bi uključivao da u Zvečanu i Zubinom Potoku bude na 100 policajaca 70 Albanaca i 30 Srba".
"Nisam hteo da prihvatim dok samo Srbi ne budu policajci na severu Kosova. Od 100 policajaca sada, 98 su Srbi. I to tamo gde Zapad ne pristaje da je to Srbija. Po svim pretnjama nisam hteo da prihvatim. A napadate me vi koji na teritoriji Srbije niste to uspeli da obezbedite, gde vam niko nije pretio", napomenuo je Vučić.
O rodoljubima i "rodoljubima"
Predsednik Srbije izjavio je da je Haradinaja video samo jednom i da njegov status ratnog zločinca ostaje stav Srbije.
Odgovarajući na pitanje Televizije N1 da sarađuje sa Haradinajem, Vučić je rekao da je tog čoveka video samo jednom, kada je bio kod Vojislava Šešelja u Hagu, i to iz daljine.
"Kako neko može da kaže da sarađujemo, kada ga mi tužimo za ratni zločin? To je sigurno onda 'ozbiljna saradnja'", ironično je rekao Vučić.
Vučić je na pitanje o dijalogu o KiM rekao da ga mnogi nazivaju izdajnikom, dok on nikoga nije tim imenom nazvao u prethodnih pet godina.
Dodao je da postoji ta želja da se stalno neko napada, što nije dobro jer svako ima pravo da kaže šta hoće.
"Prvi sam stao u odbranu Vlade Kostića, koji je dao intervju koji je za javnost bio šokantan, to sam uradio jer sam normalan čovek", rekao je Vučić, dodavši da će svako mišljenje biti deo dijaloga, ali da treba voditi računa da li to onda ostaje ozbiljan dijalog.
Dodao je da će u SANU sigurno biti onih koji će reći da je izdajnik, kao i da će biti onih koji će biti za nezavisnost Kosova.
Dodaje da već sada može da kaže kojih pet akademika će reći da je patriota, a kojih pet da je izdajnik.
Vučić je istakao da moramo biti realni kada je u pitanju Kosovo, da izgubimo ono što moramo i ne damo ono što imamo.
Na konstataciju novinara da zvuči optimistično kada je u pitanju dijalog i KiM, Vučić je ponovio da nikada nije optimista, ali i dodao da "ako smatrate da imate jedan-dva odsto šansi... da onda morate da se borite da nešto učinite".
Predsednik Srbije je rekao da je sa predstavnicima Srpske liste oko eventualnog ulaska u kosovsku vladu razgovarao direktor Vladine Kancelarije Marko Đurić, za koga je rekao da je "tvrd" i pravi Srbin koji se uvek bori za interese Srbije i srpskog naroda, te da ga je nakon sastanka obavestio da predstavnici Liste smatraju da je ulazak u vladu jedino rešenje i način da Srbi prežive, a on je taj stav prihvatio.
Rekao je da od srpskih predstavnika očekuje ozbiljnost i odgovornost, da se čvrsto drže jedni uz druge, kao i da i jesu izabrani za to da donose teške odluke, ali i upozorio da svi treba da budu svesni da neće biti prevelikih rezultata.
Međutim, dodao je, mora da kaže svima onima koji ne umeju da sagledaju realnost da nisu nikakvi rodoljubi i borci za srpske interese.
Puna podrška premijerki Brnabić
Predsednik Srbije je istakao da premijerka Ana Brnabić ima njegovu punu podršku i da je ona dobar premijer.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara koga podržava u sukobu oko zakona o rodnoj ravnopravnosti, Zoranu Mihajlović ili Anu Brnabić, kao i ko je njegov premijer, Brnabićeva ili Mihajlovićeva, jasno poručio da njegovu podršku i svaku vrstu pomoći ima Ana Brnabić.
"„Nisam je lako izabrao, dugo je bilo potrebno, ali sam napravio dobar izbor. Srbija ima veoma dobrog premijera“", rekao je Vučić.
Vučić je ukazao da je ona završila veoma važan posao za Srbiju, završila je sedmu reviziju aranžmana MMF-a, kritikujući da to nije proteklo zapaženo u javnosti, jer ne postoje pozitivne vesti u Srbiji.
S tim u vezi je kazao da je čuo danas da su neki zaprepašćeni jer im je nedovoljno 11 do 12 odsto povećanja minimalnih primanja.
"„To su građani dobili zahvaljujući svom radu, ali i osmišljenoj politici Vlade Srbije. Kojima je to nedovoljno – glasajte za one koji će reći da mogu bolje, ali se sećam da, kada sam postao premijer, minimalna plata je bila daleko niža. Kažu 'mi smo jeftina radna snaga', a danas imamo samo 12 odsto nezaposlenih, za razliku od 26 odsto kada su drugi bili na vlasti“", objasnio je Vučić.
Rekao je da bi da se vrate na vlast oni koji bi vratili nezaposlenost od 26 odsto, konstatujući da bi nas vratili na 30 odsto dok bi rekli "keks".
"Uvek sam se borio protiv burazerske politike"
Predsednik Srbije poručio je da neće dozvoliti nikome, pa tako ni Bogoljubu Kariću, da uništi i opljačka nijednu fabriku.
Na pitanje kako komentariše namere Bogoljuba Karića da jeftino kupi fabriku i zemljište, Vučić je rekao da kod nas postoje procedure kupovine banaka i zemljišta.
Želja Karića da postane premijer je legitimna, kaže, ali kad je o biznisu reč – svi se moraju pomiriti s tim da se moraju poštovati procedure.
"Borio sam se uvek protiv te burazerske trgovine u kojoj se dogovorite da nešto uzmete po najmanjoj ceni", naglasio je Vučić i istakao da ne zna da li su ti navodi o Kariću tačni.
Podsetio je da u Nišu nema nijedne fabrike, izuzev Fabrike duvana, koju nije on doveo lično, a doveo ih je sedam, pošto je tamo svojevremeno sve uništeno i opljačkano.
"Tako nešto neće biti dozvoljeno ni Kariću, a ni drugima", zaključio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.