Vučić: Nema ugovora o lobiranju oko Kosova

Izvor: Mondo, 02.Apr.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nema ugovora o lobiranju oko Kosova

Predsednik Aleksandar Vučić potvrdio je danas informaciju da nema nikakvog ugovora o lobiranju za potrebe Srbije.

On je rekao da Vlada Srbije razgovara o angažovanju jedne advokatske kancelarije u slučaju da pokrene arbitražni postupak zbog kršenja ugovora Cefta od strane Prištine.

"Nema nikakvog ugovora o lobiranju. Oni su razgovarali o tome hoćemo li da pokrenemo arbitražni postupak protiv Prištine zbog uvođenja taksi Srbiji. I zbog toga su uzimali >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << firmu čije je sedište inače u Briselu i Parizu, a ne u Vašingtonu. Nikakve to veze nema sa lobiranjem u Vašingtonu. Samo su počeli razgovori, nema nikakvog dogovora", rekao je Vučić za TV Prva.

To bi bilo inače normalno, ako se bude išlo u taj postupak, dodao je on.

"Ali, ne znam da li će se vlada odlučiti na to ili ne", rekao je Vučić.

Dačić: Neće moći da oni lobiraju, a mi da ćutimo

Upitan da li će Srbija ikada biti spremna da za lobiranje izdvoji bar upola novca koliko to čine Albanci, Vučić kaže:

"Voleo bih da imamo više firmi za lobiranje, da iz više uglova radimo to u Vašingtonu. Da taj novac trošimo savesno i pošteno, a ne kao Jeremić i Djilas, kada su krali pare, milion i 200 hiljada dolara, koliko je naš tadašnji ambasador delio sa njima i koje nigde i ničemu nisu služile."

Voleo bih da to uradimo, ali to nikada nismo uradili - lagali su da smo imali ugovor sa "Levandovskim" i drugo, dodao je predsednik Srbije.

Haradinaj: Srbija finansirala ideju o promeni granice

"Valjda ćemo jednom postati zemlja koja će prihvatati da jednom moramo da uradimo neke stvari putem lobiranja. To je u Vašingtonu,a sad već i u Berlinu preko potrebno", zaključio je Vučić.

Beogradski mediji jutros su preneli da je Vlada Srbije angažovala firmu "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP" (Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP) da lobira za nju u Vašingtonu.

"Glas Amerike" je objavio da se u dokumentu podnetom američkom Sekretarijatu za pravosuđe, 27. marta 2019, navodi da će ta firma lobirati za Srbiju "kod svih američkih zaintersovanih strana (uključujući i zvaničnike američke vlade) u vezi sa određenim pitanjima regionalne saradnje koje obuhvataju stranog klijenta (Srbiju) i Kosovo".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Vučić: Nema ugovora o lobiranju, razgovaramo sa advokatskom kancelarijom ako dođe do arbitraže zbog taksi

Izvor: Blic, 02.Apr.2019

Predsednik Aleksandar Vučić potvrdio je danas informaciju da nema nikakvog ugovora o lobiranju za potrebe Srbije, te da Vlada Srbije razgovara o angažovanju jedne advokatske kancelarije u slučaju da pokrene arbitražni postupak zbog kršenja ugovora Cefta od strane Prištine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.