Vučić: Država će subvencijama stimulisati investiranje na KiM

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Sep.2018, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Država će subvencijama stimulisati investiranje na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na Biznis forumu u Leposaviću da će država opredeliti subvencije za privrednike iz centralne Srbije koji žele da investiraju na Kosovo i Metohiju i pozvao ih da ulažu ne samo u srpske, već i u albanske sredine.

"Napravićemo dobar program subvencija i on će u najskorije vreme biti na sednici Vlade u formi uredbe", rekao je Vučić nakon što je obišao štandove >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na Biznis forumu gde se upoznao sa lokalnim privrednicima i njihovim proizvodima.

Vučić je kazao da je svestan da je drugi najveći problem za investiranje na Kosovu, pitanje pravne sigurnosti posla.

"I za to ćemo pokušati da pronađemo rešenje ili da budemo neko ko će da pruži podršku onima kojima moraju da pruže takvu vrstu garancija, a mi ćemo da vidimo da nađemo nešto kroz nekretnine u centralnoj Srbiji, kroz korporativne garancije, da učinimo sve da budete zainteresovani da ulažete na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

On je kazao da su ljudi sa Kosova i Metohije vredni i da većina njihovih proizvoda završi na tržištu Zapadne Evrope, Rusije i Srbije.

Vučić je srpskim privrednicima poručio i da ulažu u opšine u kojima žive Albanci.

"Pravite novac, pravite biznis za sebe i svoje kompanije. Naš cilj je da Srbija bude ekonomski najjača," rekao je on.

Predsednik Srbije govorio je i o planu za svaku od 10 srpskih opština, pa je tako najavio za Leposavić investiciju od 13 miliona evra za rudnik Trepča, fabriku peleta i baterija.

Za Zubin potok je kazao da se planira obnova proizvodnje fabrike nameštaja "Simpo", ali i fabrika za preradu voća u kojoj bi se pravili džemovi.

Govoreći o severnoj Kosovskoj Mitrovici, on je kazao da je ideja da ona bude IT centar, zbog velikog broja škola i tehničkog fakulteta.

Za tu opštinu planira se razvoj uslužnih delatnosti, ali i da Mitrovica bude najlepši srpski grad.

"Vi samo dođite sa projektima, ne sa pričom i pomoći ćemo", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima za Zvečan se planira izgradnja sušare, a do sada je pomognut razvoj Rajske banje i započeta proizvodnja piva.

Za Gračanicu se planira farma za uzgoj koka nosilja i podsticaji za etno turizam, kao i povećanje kapaciteta stočarske industrije, rekao je Vučić.

On je dodao da je za Ranilug u planu izgradnja fabrike plastične galanterije i fabrike za proizvodnju sanitetskog materijala.

"Čujem da postoji zainteresovanost za izgradnju fabrike sanitetskog materijala, sve bi smo dali onom ko to želi da uradi u Ranilugu", kazao je on.

Za opštinu Novo brdo u planu je podsticaj za farmu za uzgoj junadi i podsticaja turističkih sadržaja, dok bi u Partešu trebalo da bude otvoren pogon za pasterizaciju.

Za Štrbce se planiraju hladnjače, pekarski pogon i fabrike za preradu jagodičastog voća i vrtić.

Vučić je kazao i da je na Biznis forumu trebalo da učestvuje i kineska kompanija, ali da nije došla zbog problema prethodnih dana, i da će učiniti sve da ona dođe za 20-30 dana.

Vučić je kazao da je kompanija "Sirogojno" pokazala zainteresovanost da investira na KiM.

Prema njegovim rečima, "Sirogojno" bi kupovalo voće i povrće, a plan te kompanije je i da napravi hladnjaču.

Na Biznis forumu učestvuje oko 100 privrednika, uključujući privrednike iz centralne Srbije i iz četiri opštine sa severa i šest sa juga Kosova.

Biznis forum počeo je u 14.30, a održano je više prezentacija i promocija proizvoda i usluga.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.