Vratilo se samo pet odsto na Kosovo i Metohiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2018, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratilo se samo pet odsto na Kosovo i Metohiju

Na teritoriji centralne Srbije živi 201.047 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, što u odnosu na 2000. predstavlja porast od 15.000 ljudi, pokazuje najnoviji izveštaj Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije „Stanje i potrebe interno raseljenih lica", prenosi KoSSev.

Od tog broja 17.781 su lica mlada od 18 godina, njih 199.584 žive na teritoriji centralne Srbije, a ostali na Kosovu i Metohiji.

Među raseljenima sa Kosova i Metohije koji se vode kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lica u potrebi, najveći procenat, više od 76 odsto, čine Srbi. Roma je blizu 15 odsto, a znatno manji procenat lica u potrebi čine Crnogorci, 2,79 odsto, Bošnjaci, 1,96 i Goranci, 1,54 odsto.

Od 16.664 domaćinstava interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, 68.514 osoba čine lica u potrebi. Nešto manje od 10 odsto interno raseljenih porodica imaju vlasništvo nad objektima u kojima žive, dok polovina porodica žive kao podstanari.

Svega 72 domaćinstva, odnosno 0,11 odsto od ukupnog boja, je smešteno u kolektivnim centrima.

Komesarijat navodi da je od 2002. zatvoreno 377 kolektivnih centara. Pored tri u Srbiji, postoji još osam kolektivnih centara na teritoriji Kosova i Metohije, gde je smešteno 278 interno raseljenih lica, tako da Komesarijat danas upravlja sa ukupno 11 kolektivnih centara.

Izveštaj navodi da je ekonomsko-socijalna situacija među interno raseljenim licima nešto teža nego među domicilnim stanovništvom. Precizira se da dok je opšta stopa nezaposlenosti u Srbiji krajem 2017. iznosila 14,7 odsto, kod interno raseljenih lica ona iznosi 32 odsto, odnosno gotovo trećinu ove populacije.

Jedan od osnovnih razloga za osiromašen položaj interno raseljenih lica je i nemogućnost raspolaganja imovinom.

Komesarijat navodi da samo lica u potrebi imaju više od 22.000 nekretnina na teritoriji Kosova i Metohije, odnosno, svega 1.482 porodice nisu posedovale imovinu na teritoriji Kosova i Metohije.

Interno raseljena lica sa Kosova i Metohije bila su u posedu blizu 12.000 kuća, preko 3.000 stanova, blizu 6.000 parcela poljoprivrednog zemljišta i 400 jedinica stambenog prostora.

Više od 20 odsto te imovine je uzurpirano, a 13 odsto ima nerazjašnjene vlasničke odnose. Blizu četiri odsto te imovine je prodato, a svega 0,21 odsto se iznajmljuje.

Međutim, najveći deo imovine interno raseljenih lica, 56 odsto, je uništeno, a 11 odsto je toliko oštećeno da je neuseljivo.

Svega pet odsto interno raseljenih lica evidentiranih u centralnoj Srbiji se vratilo na Kosovo i Metohiju, a o povratku i dalje razmišlja samo 1.165 raseljenih lica u potrebi.

Kao preduslov za povratak 57 odsto lica navodi bezbednost, zatim obnovu, 10 odsto, zaposlenje i povratak imovine.

„Interno raseljenim licima koja se nalaze na teritoriji uže Srbije već godinama se nude razni programi povratka, ali su oni najčešće neodrživi, jer većina tih ljudi usled pritiska i nesigurnosti opet napušta obnovljene kuće," zaključuju iz Komesarijata za izbeglice i migracije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.