Vladika Atanasije: Molim naš narod na Kosovu i Metohiji da izdrži, ostane i opstane na ovoj svetoj zemlji

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2018, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Atanasije: Molim naš narod na Kosovu i Metohiji da izdrži, ostane i opstane na ovoj svetoj zemlji

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio jedanas da srpski narod neće biti manjina na Kosovu i Metohiji sve dok službe Božje budu služene u manastiru Devič kod Srbice.
„Ova svetinja ne postoji samo zbog nas već zbog svih onih koji žive na Kosovu i Metohiji da bi se i oni hranili, osvećivali i prosvećivali“, rekao je mitropolit Amfilohije, koji je danas u Hramu Svetog Joanikija Devičkog povodom ovog praznika služio Svetu arhijerejsku liturgiju zajedno sa episkopom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem i umirovljenim vladikom Atanasijem. Prema njegovim rečima, nije slučajno da se oko ćivota Svetog Joanikija okupljaju i oni koji nisu pravoslavci i hrišćani, tražeći njegov blagoslov. On je naglasio da će sveti manastir Devič trajati sve dok se u njemu okupljaju i u njemu sabiraju oni koji žive na ovim prostorima i veruju u svetitelje Božje. Umirovljeni vladika Atanasije u besedi pred oko dve stotine vernika iz Crne Gore, centralne Srbije i sa Kosova i Metohije pozvao je narod da ostane odan crkvi i svetiteljima koji i danas bdiju nad svetim Kosovom i Metohijom i svuda gde žive Srbi. On je podsetio da su zlotvori više puta spalili i do temelja rušili manastir Devič, ali da su Srbi velikodušan, izdržljiv narod koji trpi. „Zato molim naš narod na Kosovu i Metohiji da izdrži, ostane i opstane na ovoj svetoj zemlji pribegavajući sabiranju i okupljanju pod krovom svetinja i Kosovskog zaveta“, rekao je umirovljeni vladika.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

MILENIJUM UZ VERNIKE: Eparhija raško-prizrenska počela obeležavanje 1.000 godina postojanja!

Izvor: Kurir, 16.Dec.2018

Eparhija raško-prizrenska ovog vikenda obeležava 1000 godina svog postojanja. Proslava je počela svečano u Manastiru Devič kod Srbice, proslavom Manastirske Slave Svetog Joanikija Devičkog.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.