Vladajuće kosovske stranke postigle dogovor o dijalogu sa Beogradom

Izvor: RTS, 07.Okt.2018, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajuće kosovske stranke postigle dogovor o dijalogu sa Beogradom

Kosovske vladajuće partije izradile rezoluciju u kojoj je napisano da parlament u Prištini može da donese odluku o teritoriji.
Predstavnici kosovskih vladajućih partija postigli su dogovor o finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, u jednoj tački rezolucije napisali su da kosovski parlament može da odluči o teritoriji u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konačnog dogovora sa Beogradom, čime, kako se navodi, rezolucija zvanično otvara mogućnost da neko postigne saglasnost o teritoriji i procesuira je u parlamentu.
"Skupština Kosova glasanjem dve trećine svih poslanika treba da ratifikuje međunarodne sporazume o ovim pitanjima: teritorija, mir, savez, politička i vojna pitanja", piše u klauzuli 6.
List navodi da se predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji sastao u subotu sa premijerom Ramušem Haradinajem, zamenikom premijera Fatmirom Ljimajem, Enverom Hodžajem i Dardanom Gašijem, pred kojima je iskazao potrebu za konsenzusom parlamentarnih stranaka u vezi sa dijalogom.
Opozicione stranke nisu uspele u tome da se odobri rezolucija kojom bi sprečile predsednika da razgovara o granicama.
Kako se navodi, kosovska vlada je uspostavila tim za dijalog sa Fatmirom Ljimajem u kome se, između ostalih, nalaze Dardan Gaši, Enver Hodžaj, Bedžet Pacoli.
U međuvremenu, između premijera i predsednika privremenih kosovskih institucija žestoka polemika na društvenim mrežama.
Haradinaj ponavlja da u rezoluciji stoji i da "granice Kosova ostaju nepromenjene i da se o tome ne pregovara".
Tači kaže da "državni interesi Kosova moraju uvek da budu iznad bilo koje političke partije ili izbornog interesa".
Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli napisao je na svom Fejsbuku da je inicijativa za donošenje rezolucije o dijalogu "otvorila put za jačanje procesa dijaloga u cilju postizanja međunarodno pravno obavezujućeg sporazuma između Prištine i Beograda".
"Rezolucija podiže ustavni duh i odlučnost naše zapadne orijentacije, strateško partnerstvo sa moćnim zemljama i međunarodnim organizacijama. Vreme ističe, rezolucija čeka da se što pre odobri", napisao je Pacoli.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Priština: Vladajuće stranke postigle dogovor o dijalogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2018

Predstavnici kosovskih vladajućih partija postigli su dogovor o finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom i izradile rezoluciju u kojoj su napisale da kosovski parlament može da donese odluku o teritoriji...Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, u jednoj tački rezolucije napisali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.