Vlada Kosova ukinula sporne mere reciprociteta, reakcije pozitivne

Izvor: VOA, 06.Jun.2020, 11:46

Vlada Kosova ukinula sporne mere reciprociteta, reakcije pozitivne

Nova Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem, poništila je u subotu odluke o uspostavljanju reciprociteta sa Srbijom. Poništena je odluka prethodne Vlade premijera Aljbina Kurtija od 20. marta o postepenoj primeni reciprociteta sa Srbijom, kao i odluku od 30. maja, kada je odlučeno da vozila sa srpskom robom ne mogu da uđu na Kosovo bez posebne dozvole i da je obavezno da na dokumentima za uvoz robe piše "Republika Kosovo". Ministri iz Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja glasali su protiv ove odluke, prenela je prištinska Koha. Hoti je na konferenciji za novinare nakon sednice vlade rekao da se nada da će srpska strana takođe ukloniti prepreke, kako bi dijalog mogao da se nastavi. "Doneli smo važnu odluku da uklonimo prepreke za nastavak dijaloga. Očekujemo da će srpska strana ukloniti sve prepreke, ali zadržavamo pravo suverene države da preduzmemo mere za očuvanje našeg suvereniteta u skladu sa međunarodnim parnerima", rekao je Hoti, a prenosi portal KoSSev. Premijer Kosova je istakao da se sve odluke donose u saradnji sa međunarodnim partnerima i da će, nakon uklanjanja prepreka, sesti sa predstavnicima Beograda. "Ove odluke dolaze kao rezultat koordinacije sa međunarodnim partnerima. Obaveza koju smo preuzeli je uklanjanje barijera za dijalog, a volju za ovaj potez potvrdio sam američkom ambasadoru, ali ukoliko dijalog ne bude dao očekivane rezultate, zadržavamo pravo da ponovo odlučujemo", kazao je Hoti. On je naglasio da odluke koje su danas usvojene stupaju na snagu odmah. Pozdravljaju odluku Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je današnju odluku nove kosovske vlade o ukidanju mere reciprociteta prema Srbiji. "Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga uz posredstvo EU pokazuje jasnu posvećenost Kosova da se vrati za pregovarčki sto bez odlaganja", napisao je Lajčak na Tviteru. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je odluku Kosova da ukine zabranu trgovine sa Srbijom i ocenio da može biti uspostavljen dobar poslovni odnos Srba i Albanaca, dok je premijerka Ana Brnabić ocenila da je ta odluka dobra za Albance na Kosovu, Srbiju i ceo region. Prema njenim rečima, potrebno je nekoliko dana kako bi se videlo da je odluka o ukidanju mera primenjena. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, pozvao je privrednike Srbije i Kosova da iskoriste priliku da se bolje povežu i stvore nove šanse za ljude svih nacionalnosti. "Jačanje ekonomske saradnje Beograda i Prištine je neophodni sastojak normalizacije odnosa, a dalje jačanje srpske ekonomije ojačaće i srpsku državnu poziciju", rekao je Đurić, u pisanoj izjavi naglašavajući da je "velika, nemerljiva šteta već svima naneta" dosadašnjom dvogodišnjom blokadom.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kurti: Nezakonita i štetna odluka o ukidanju reciprociteta u odnosima sa Srbijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jun.2020

Bivši premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je današnja odluka Vlade Kosova da ukine mere reciprociteta protiv Srbije nezakonita i štetna...On je na fejsbuku napisao da Kosovo radi i vikendom samo da bi Srbiji ukinulo reciprocitet i da je današnjom odlukom premijer Avdulah Hoti Kosovo okrivio...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.