Vlada Kosova suspendovala odluku o prenosu imovine opštinama

Izvor: N1 televizija, 21.Nov.2018, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Kosova suspendovala odluku o prenosu imovine opštinama

Vlada Kosova privremeno je suspendovala odluku o prenosu društvene imovine opštinama, posle zahteva koji je kabinet predsednika Kosova dostavio Ustavnom sudu na procenu ustavnosti te odluke.

"Predlažem da se privremeno suspenduju sve odluke dok se na Ustavnom sudu ne odluči o zahtevu predsednika", rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na sednici Vlade Kosova.

On je rekao da nisu suspendovane odluke o posebnoj industrijskoj zoni, parku u Prizrenu, američkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ekonomskoj zoni u đakovici i ona o davanju imovine za izgradnju ambasade Nemačke.

Pravna kancelarija predsednika Kosova je od Ustavnog suda zatražila ocenu ustavnosti odluke Vlade da se trideset opština, među kojima su i opštine sa srpskom većinom, Severna Mitrovica, Klokot i Ranilug, dodeli imovina društvenih preduzeća koja je bila u procesu privatizacije.

Ta kancelarija je zatražila tumačenje člana 92 i 94 Ustava Kosova.

Kabinet predsednika Kosova zahtevao je da se, u skladu sa Ustavom, zakonom regulišu sve vrste svojine u koji bi se uredilo i pitanje nepokretne imovine Kosova.

U argumentima koje navodi kancelarija predsednika Kosova se ocenjuje da je, na osnovu trenutnog važećeg zakona za vraćanje imovine ili povlaćenje iz procesa privatizacije, nadležna Agencija za privatizaciju Kosova i da opštine svoje zahteve treba da upute toj agenciji.

Zatraženo je i da Ustavni sud razjasni slučajeve kada nema procedura ili se ne poštuju one koje su na snazi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.