Vlada Kosova odbacila plan za rešavanje situacije na granici

Izvor: Southeast European Times, 04.Avg.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Kosova odbacila plan za rešavanje situacije na granici

Sporazum obelodanjen u sredu omogućio bi uklanjanje srpskih barikada, ali Priština ga ne prihvata.

04/08/2011

Linda Karadaku i Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 4.8.2011.

KFOR i predstavnici srpske vlade postigli su dogovor u sredu uveče (3. avgusta) o okončanju krize na severu Kosova, ali su ga vlasti u Prištini odmah odbacile.

Komandant mirovnih snaga NATO-a, general major Erhard Biler, razgovarao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u KFOR-ovom kampu Noting Hil sa glavnim srpskim pregovaračem Borislavom Stefanovićem i ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem.

Rezultat tog sastanka je, kako se saznaje, plan po kom bi KFOR nastavio da kontroliše dva glavna granična prelaza na severu, Kapiju 1 u Jarinju i Kapiju 31 u Bernjaku, najmanje do sredine septembra, uz mogućnost produženja.

Dogovoreno je da će barikade koje su postavili lokalni Srbi biti uklonjene, a sloboda kretanja ponovo biti uspostavljena.

„KFOR zadržava komandu i kontrolu nad graničnim prelazima; automobili, kamioni do 3,5 tone i kamioni sa humanitarnom pomoći, uključujući hranu, mogu da prolaze posle provere identiteta i provere da ne nose oružje“, objasnio je KFOR u saopštenju.

Odgovor vlade Kosova bio je jasan. Kosovo je „suverena država, nezavisna i samostalna u odlučivanju“, stoji u saopštenju, a sporazum se naziva „neprihvatljivim“ i „neprimenjivim“.

Biler i premijer Hašim Tači držali su konsultacije do kasno veče u sredu, ali Priština i dalje tvrdi da neće biti „povratka na staro“ i da ostaje odluka o uvođenju embarga na srpsku robu i carinskoj kontroli na severu.

Vlada „pozdravlja pokušaje KFOR-a da deblokira puteve i stvori bezbedno okruženje za sve građane Kosova, što su dužnosti koje su u skladu sa mandatom KFOR-a“, saopštila je vlada. „Što se Kosova tiče, neće biti povratka na situaciju od pre 25. jula“, dodaje se.

Portparol KFOR-a, kapetan Nikola Jovino, izjavio je za SETimes u četvrtak da će biti „nekih razgovora“ između KFOR-a i kosovske vlade, ali nije otkrio nikakve pojedinosti o tome.

Prema rečima Pelumba Kalabe, analitičara u Kosovskom centru za bezbednosne studije, sporazum postignut prošle noći je privremeni korak radi sprečavanja eskalacije krize i ponovnog uspostavljanja slobode kretanja uklanjanjem barikada.

„Privremeni mir je postignut, ali taj mir nije stabilan, zbog toga što na tom području operišu opasni kriminalni elementi“, kaže on za SETimes. „Pre svega, postoji opasnost da KFOR neće poštovati vladinu odluku o reciprocitetu robne razmene sa Srbijom jer KFOR ima mandat samo da čuva bezbednost i mir na Kosovu.“

U Beogradu, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da još uvek vlada neizvesnost oko tačne prirode sporazuma.

„Srpska strana ne objavljuje sve informacije jer želi da ubedi Srbe sa severa da uklone barikade“, kaže on.

Kosovski Srbi koje je SETimes intervjuisao kažu da se, i pored sporazuma, osećaju nebezbednim.

„Možemo očekivati da Tači u svakom trenutku ponovo pošalje svoje ljude“, kaže Boban Vukašinović iz sela Zupče. „Za nas je to samo privremeni predah.“

Mnogi Srbi na severu poslali su poslednjih dana decu u Srbiju, u očekivanju da sukobi eskaliraju.

„Priča se da će ovde doći do nove 'Oluje', kao u Hrvatskoj“, kaže stanovnik Rudara Rodoljub Teodosijević. „Decu smo sklonili i čekamo ono što nam Bog da.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.