Visoki Dečani:Priština obmanjuje pričom o zaštiti manastira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2022, 21:55

Visoki Dečani:Priština obmanjuje pričom o zaštiti manastira

Privremene prištinske institucije obmanjuju javnost pričom o punoj pravnoj zaštiti koju navodno uživa manastir Visoki Dečani, saopšteno je danas na Tviter nalogu ovog srpskog manastira.

"Kosovske institucije tvrde da manastir Visoki Dečani uživa punu pravnu zaštitu i zahtevaju izvinjenje od organizacije Evropa Nostra. Zaboravljaju da se već šest godina odluka Ustavnog suda o manastirskom zemljištu ignoriše i da se odbacuje potpisani sporazum o obilaznici oko zaštitne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zone manastira", navode iz Visokih Dečana.

Ukazuju da umesto da pokažu inkluzivnost, odgovornost i spremnost za istinsko poštovanje vladavine prava i svetinja SPC, ministri tzv. Kosova su izabrali "konfrontacioni pristup koji suštinski nanosi štetu svim građanima Kosova" i svim zajednicama.

"Izgubljena prilika. Tužno", poručili su iz Visokih Dečana.

Delegacija Evropa Nostra na Kosovu i Metohiji o zaštiti Visokih Dečana

Delegacija organizacije Evropa Nostra posetila je Kosovo i Metohiju gde je sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem razgovarala o zaštiti manastira Visoki Dečani, regulisanju saobraćaja u specijalnoj zaštićenoj zoni, kao i o odluci suda o vraćanju manastirskog zemljišta.

"Drago nam je što smo se sastali sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem s kojim smo razgovarali o zaštiti manastira Visoki Dečani, ali i o regulisanju saobraćaja u specijalnoj zaštićenoj zoni, pristupu manastiru i o odluci Ustavnog suda o vraćanju manastirskog zemljišta", objavljeno je na Tviteru organizacije Evropa Nostra.

Manastir Visoki Dečani upisan je na Evropa Nostra listu sedam najugroženijih kulturno-istorijskih spomenika u Evropi u 2021. godini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.