Viđenje prošlosti kod mlađih naraštaja Srba i Albanaca totalno drugačije

Izvor: B92, 27.Jul.2021, 13:55

"Viđenje prošlosti kod mlađih naraštaja Srba i Albanaca totalno drugačije"

Bekim Bljakaj je istakao da Fond za humanitarno pravo ni nakon dve decenije nije zadovoljan rezultatima kosovskog Tužilaštva za ratne zločine.

Direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova je to rekao gostujući u Jutarnjem programu na RTК2.

"Uopšte nismo zadovoljni, taj mehanizam tek treba da donosi pravdu za žrtve. To se nije desilo do sada, dakle 22 godine nakon rata na Kosovu. Ako govorimo o Kosovu imamo 41 osobu pravosnažno osuđenu za ratne zločine. S druge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strane, imamo desetine hiljada žrtava. Taj stub tranzicione pravde je neuspešan do sada, veoma je teško i ne možemo da očekujemo da će sve žrtve dočekati pravdu uskoro ili uopšte", rekao je Bljakaj.

On pojašnjava da su mišljenja i viđenja o prošlosti mlađih naraštaja Srba i Albanaca na Kosovu totalno drugačija. Stoga, Fond za humanitarno pravo tradicionalno organizuje letnju školu o tranzicionoj pravdi.

"Svaka strana ima svoj narativ, dakle jedna strana ne vidi drugu stranu koja ne priznaje žrtve s druge strane. Mi smo zato sprovodili projekat i u sklopu tog projekta svake godine organizujemo tradicionalnu letnju školu tranzicione pravde koja se uvek održava u Prizrenu tokom DOKUFEST-a. Mi, dakle, sarađujemo sa DOKUFEST-om. To je veoma dobra prilika da mladi, osim što će slušati predavanja o tranzicionoj pravdi, imaju priliku da učestvuju u raznim debatama u vezi ljudskih prava, tranzcione pravde, ali i o umetnosti, filmovima i to će pružiti šansu da prošire svoje vidike", navodi Bljakaj.

Fond za humanitarno pravo Kosova, u okviru projekta "Transformacija percepcije o sukobu kroz povećanje učešća civilnog sektora i zajednica na Kosovu", organizuje letnju školu o tranzicionoj pravdi u Prizrenu u periodu od 9. do 13. avgusta.

Letnja škola tranzicione pravde brojaće 20 učesnika iz svih etničkih zajednica na Kosovu. Odabrani studenti će imati priliku da uče o mehanizmima tranzicione pravde kao što su: pravo na pravdu, pravo na istinu, pravo na obeštećenje (reparacije) i institucionalne reforme od međunarodnih i domaćih stručnjaka iz ove oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.