Izvor: JUGpress.com, 04.Avg.2019, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veterani OVK traže ukidanje Specijalnog suda

PRIŠTINA

(Radio Slobodna Evropa)

Poslanica Skupštine Kosova, Time Kadrijaj je poslednja pripadnica OVK koja je primila poziv za ispitivanje od strane Specijalnog suda.

Iako još uvek ne zna u kom svojstvu će biti ispitana, poslanica Kadrijaj kaže da još nije odlučila da li hoće ili neće da odgovara na pitanja Specijalnog tužioca.

„Kontaktiraću svog advokata i u zavisnosti od njegove preporuke, doneću odgovarajuću odluku. Zadovoljna sam tim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << periodom svog života. To je najsvetliji period i ponosna sam na OVK i njenu čistu i pravednu borbu“, rekla je Kadrijaj za Radio slobodna Evropa.

Advokat Arianit Koci, koji je ovlašćen da predstavlja stranke pred Specijalnim sudom, navodi da je ova institucija u poslednjih osam godina, koliko sprovodi istražne radnje, bila nespretna.

Koci kaže da Specijalni sud na čudan način sprovodi proces ispitivanja osumnjičenih i svedoka.

„Priča se, ima indicija da je u završnoj fazi istraga ovih dana iako se ništa ne može garantovati zbog toga što sada imamo jednu neuobičajenu istragu dugu već sedam – osam godina, tako da ne može niko tačno da predvidi kada će se završiti istrage i u kakvoj formi će se podići eventualne optužnice. Kako god, ako nastavi ovako sa ovakvom nespretnošću takozvani Specijalni sud, ja ću biti glasan da mu se sledeće godine mandat ne produži. Najzad, istim predmetima se bavio i Haški Tribunal, UNMIK-ov sud kao međunarodni sud, EULEX-ov sud i domaći sudovi“, rekao je Koci za RSE.

Veterani OVK rata, s druge strane, očekuju da veliki boj članova ove organizacije bude pozvan od strane Specijalnog suda.

Predsednik Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati je rekao da očekuje da se broj ispitanih od strane Specijalnog suda poveća do kraja avgusta.

„Očekuje se da se veliki broj ljudi pojavi pred Specijalnim sudom ovog meseca. Poznato je da je tu više u pitanju politika nego istraga. Uveren sam da neće naći nikakav razlog niti argument za optužnice“, rekao je Gucati za RSE.

Gucati je kritikovao političke lidere koji, prema njegovom mišljenju, nisu dovoljno ozbiljno shvatili pokušaj da se Specijalni sud ukine pre nekoliko meseci.

Gucati je naveo da su veterani optimistični da će nakon novih izbora, skupština u novom sastavu ukinuti Specijalni sud.

„Nadamo se da će 2020. sud biti ukinut, tome se uvek nadamo jer su oni samo glasali i verujem da će istorija osuditi kosovske parlamentarce koji su glasali za Specijalni sud“, rekao je Gucati.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.