Veselji:Garantujemo mir, sačuvajmo gradjane Kosova i Srbije

Izvor: JUGpress.com, 14.Dec.2018, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselji:Garantujemo mir, sačuvajmo gradjane Kosova i Srbije

PRIŠTINA

(RTK2)

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao je da svi građani Kosova treba da se osećaju sigurnim, a da Beograd, kako je rekao, povede računa o građanima na Kosovu.

“Ljudi treba da se osećaju sigurnim, kao građani jedne nezavisne države i u tom smislu, moja poruka Republici Srbiji je da više misli o građanima ovde, da ne pravi politiku od svega. Mi veoma ozbiljno uzimamo u obzir poruke da će biti nekih pretnji za srpsko stanovništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << posle ove ili bilo koje druge odluke. Nikada neće biti nekih pretnji za Srbe na Kosovu, to mogu da garantujem svim građanima Republike Kosova, Srbi treba da uživaju sva prava koja imaju, i da ne ulaze u propagandnu kako bi oni mogli biti ti koji će u nekom smislu biti ugroženi”, rekao je Veselji.

Dodaje da organi reda na Kosovu “ozbiljno prate situaciju na terenu”, i tvrdi da ne bi trebalo sve politizovati.

“Mi ozbiljno pratimo situaciju i žao nam je, pošto neke stvari ne bi trebalo da budu politika, posebno kada imamo poruke Beograda da su Srbi pod nekom pretnjom. To nije iskreno, to nije dobro, to nama ne olakšava stvar. Cilj je da imamo dijalog sa Srbijom, da rešavamo stvari kao dve nezavisne zemlje, ali narod, građani, treba da budu van ove situacije kako ne bi bili zloupotrebljavani”, dodaje predsednik parlamenta za RTK2.

Kaže da su organi zabeležili dva slučaja kada je bilo nekih pretnji po bezbednost.

“Naši organi obezbeđuju situaciju i preko medija bi pozvao Srbe i sve druge da, ukoliko ima nekih pojava za koje smatraju da nije kako treba, molim ih da sarađuju sa našim organima jer nećemo tolerisati pretnje koje budu upućene bilo kome. Garantujemo svim građanima Republike Kosova da niko neće biti ugrožen, mi smo veoma mobilni, radimo na terenu pošto smo imali neke informacije da je bilo nekih pojava da se navodno nešto sprema, neki sukob, to nećemo tolerisati. Moja poruka svima je da se čuvaju onih koji hoće da zloupotrebe situaciju. Svi građani Kosova su ravnopravni i biće zaštićeni od srane naših institucija”, tvrdi Kadri Veselji.

Navodi da Kosovo usvajanjem zakona o transformaciji KBS želi da “uspostavi novu eru saradnje sa svim susedima i sa Srbijom”.

“Uskoro ćemo u parlamentu usvojiti i rezoluciji o dijalogu sa Srbijom, i nadamo se da će Republika Srbija početi da poštuje Republiku Kosova kao nezavisnu državu, a ono što je najvažnije kao dve države je da sačuvamo građane na Kosovu i u Srbiji, da srpska zajednica na severu i drugim delovima Kosova ne bude zloupotrebljena”.

Predsednik Skupštine navodi da će transformacija KBS u vojsku trajati deset godina.

“U tom roku će naša vojska biti transformisana u najbolju armiju, pošto mi imamo partnerstvo sa NATO trupama na Kosovu i većina naših oficira je imala obuku i najprestižnije školovanje u SAD i EU i to će biti nastavak uspostavljanja Kosova kao nezavisne zemlje. U isto vreme, želim da pošaljem poruku, ovaj potez nije nikakva pretnja prema bilo kojoj zajednici, ni prema građanima Kosova, ni prema susedima”, zaključio je Veselji u izjavi za RTK2.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.