Velika Albanija ulazi u dijalog Beograda sa šiptarskim separatistima

Izvor: KMnovine.com, 31.Okt.2019, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Velika Albanija'' ulazi u dijalog Beograda sa šiptarskim separatistima

Poruka iz Tirane da bi vlasti ove zemlje i ilegalna separatistička "vlada" u Prištini trebalo da imaju zajedničku platformu za dijalog za Beogradom uklapa se u velikoalbanski kalup koji se na terenu polako popunjava, a što zapadne zemlje zasad nemo posmatraju.


   
Peć, novembar 2018.    



Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaj izjavio je da je važno da ta država sa novom >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << sparatističkom vladom kosovskih separatista stvori zajedničku platformu za dijalog prema Srbiji kao i da je među glavnim stanovištima Albanije u pogledu ovih pregovora to da je priznanje kriminalne tvorevine SAD/NATO na Kosovu i Metohiji od strane Srbije neophodno za trajni sporazum.

Sagovornici režimskog lista "Novosti", koji o ovome piše - na otvoren i sraman način podržavaju takvu ideju!


   
Nemanja Starović    
Član Draškovićevog SPO, navodno i po potrebi režima "spoljnopolitički analitičar" i istoričar Nemanja Starović kaže da velikoalbanska ideja predstavlja opšteprihvaćen nacionalni cilj kojem se priklanja gotovo celokupna politička scena kako u Tirani tako i na Kosovu i Metohiji.

On podržava uključenje Tirane u proces pregovora Beograda i šiptarskih separatista čak ističući da bi to moglo da bude i korisno, sa prilično jadnim opravdanjem kako bi se time obuhvat potencijalnog sporazuma proširio i na rešavanje problema između Srba i Albanaca u celini.

Činjenica je da je albanski ekspanzionizam u punoj snazi, verovatno i u najvećem zaletu od svog postojanja, i da se ni jedan problem sa Albancima ne može rešiti nikako osim ustupanjem teitorija čime bi zahvatili veči deo Srbije budući da ne prestaju da tvrde da su njihovi i Raška oblast, ne retko do Kraljeva, kao i južna Srbija do Niša.


   
Zoran Milivojević    
Diplomata Zoran Milivojević je nešto trezveniji i objektivniji. On kaže da je ovde reč o nastavku strategije objedinjavanja Tirane i kosovskih separatista i u funkcionalnom i u političkom smislu.

"Interes zapadnih sila u ovom momentu je da se Srbija slomi i da oni ostvare svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu naspram Kine i Rusije, dok će o Albancima razmišljati po principu "o tom potom", zaključuje Milivojević.

Ova ideja je zvanično, između političkih predstavnika Albanaca iz njihove matične države kao i sa Kosova i Metohije, počela da se realizuje pre oko godinu dana kada je premijer Albanije Edi Rama na zajedničkoj sjednici separatista i Vlade Albanije u Peći, novembra 2018., predstavio ideju o "nacionalnom projektu ujedinjenja Albanije i Kosova"

Rečeno je da će na pripremi tog projekta raditi separatističko i ministarstvo spoljnih poslova Albanije.

Kako su mediji na albanskom preneli to je bio predlog takozvanog "ministra spoljnih poslova" Bedžeta Pacolija, o izradi studije "Albanska nacija u narednih 50 godina", koji je rekao da će ta ideja poslužiti kao "platforma za razvoj i jačanje albanske nacije na Balkanu" i ona je tada prihvaćena.
"Suočeni sa mnogim izazovima Albanci moraju imati zajedničku budućnost", rekao je Pacoli nakon sednice. Rama se složio rekavši da Albanija ne može beskonačno da čeka odluku EU o pristupanju toj organizaciji, te da su i Tirana i separatisti sa KiM umorni od čekanja vizne liberalizacije za Kosovo.


 
Mediji u Srbiji su to tada označili kao vršenje pritiska na EU da izađe u susret njihovim zahtevima, pre svega o "viznoj liberalizaciji". Očigledno je da EU izlazi u susret njihovim interesima ali onima o stvaranju Velike Albanije.

Kako se ni srpska vlast nije pobrinula da na bilo koji način ukroti ili spreči realizaciju te ideje, može se govoriti i o njihovoj pomoći.
Nema sumnje da je albanski ekspanzionizam ohrabrila ne samo podrška Zapada već i podrška koju mu u Srbiji pružaju režimi od 05. oktobra pa sve do danas u čemu se naročito ističe  aktuelni režim i njegova medijska mašinerija.
 



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju
#Velika #Albanija #Srbija #Kosovo #Metohija#kmnovine

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

Zamka za Srbiju: Edi Rama kroz dijalog sa Beogradom hoće da stvori “Veliku Albaniju”

Izvor: Večernje novosti, 31.Okt.2019

Tirana hoće da stane iza platforme Prištine za pregovore sa Beogradom PORUKA iz Tirane - da bi vlasti ove zemlje i vlada u Prištini trebalo da imaju zajedničku platformu za dijalog sa Beogradom - nesumnjivo se uklapa u velikoalbanski kalup koji se na terenu polako popunjava,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.