Vazduh u Prištini zagađen, građanima se apeluje da ne izlaze iz domova!

Izvor: BKTV News, 21.Dec.2016, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vazduh u Prištini zagađen, građanima se apeluje da ne izlaze iz domova!

Kosovo već godinama ima zagađen vazduh, a u poslednje vreme, Prištinu je zahvatila zagađenost iznad normale, piše Slobodan Evropa.

Nadležni pozivaju građane da izbegavaju kretanje na otvorenom, a to posebno važi za osetljive grupe stanovništva.

Na osnovu merenja indeksa kvaliteta vazduha (AQI) koje sprovodi Američka ambasada, mereći sitne lebdeće čestice u vazduhu (prašina, prljavština, čađ, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dim) Priština je poslednjih dana imala veoma zagađen vazduh.

Kada AQI dostiže vrednost do 50, kvalitet vazduha je dobar. Priština se međutim suočila i sa vredošću 242, što znači da je vazduh veoma opasan po zdravlje.

U Užicu alarmantno stanje, vazduh "opasan", lekari savetuju da građani ne izlaze iz stanova! (TABELA)

Građani su se žalili na probleme sa plućima i drugim respiratornim bolestima. Iz Kliničkog univerzitetskog centra saopštili su da je broj obolelih znatno povećan i da na pulmologiji nema slobodnih ležajeva.

Vlada Kosova je raspravljala o lošem kvalitetu vazduha na Kosovu, posebno u Prištini, i rečeno je da ova godina nije drugačija od ranijih, ali je zatraženo da se uradi plan delovanja.

Zamenik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje, Ferat Šalja, zatražio je posebno angažovanje institucija i koordinaciju kako bi sve relevantne službe obavljale dužnosti u skladu sa zakonima koje se tiče životne sredine.

Alarmantna situacija! Vlada savetovala građane da ne izlaze tokom vikenda napolje! (FOTO)

Premijer Isa Mustafa je naveo da čovekovu okolinu treba čuvati, ali i da ne treba da se ometa industrijski razvoj. Glavni uzroci zagađenja vazduha na Kosovu su termocentrala u Obiliću, vozila i zapaljive materije.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

ZAGAĐEN VAZDUH NA KOSOVU U Prištini savetuju: Izbegavati kretanje na otvorenom

Izvor: Blic, 21.Dec.2016

Kosovo već godinama ima zagađen vazduh, a u poslednje vreme, Prištinu je zahvatila zagađenost iznad normale, piše Slobodan Evropa...Nadležni pozivaju građane da izbegavaju kretanje na otvorenom, a to posebno važi za osetljive grupe stanovništva...Na osnovu merenja indeksa kvaliteta vazduha (AQI)...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.