Vatikan je država koja čvrsto stoji iza svog nepriznavanja samoproglašenog Kosova

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Sep.2019, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan je država koja čvrsto stoji iza svog nepriznavanja samoproglašenog Kosova

Iako najmanja država na svetu 'Sveta stolica' ima izuzetan društveni i politički uticaj.

Ni ne čudi što je oduvek Vatikan simbol za moć i mistiku - preko milijardu i po ljudi na Planeti sa strepnjom iščekuje svaku reč hrišćanskog poglavara - pape. Iako najmanja država na svetu, 'Sveta stolica' ima izuzetan društveni i politički uticaj. Skoro svaka ambasada u Rimu ima po dva ambasadora, jednog akreditovanog za Italiju, drugog za Vatikan.

Vatikan je kao država >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poznat od, ne tako davne, 1929. godine kada je ustanovljena Lateranskim ugovorom, kao naslednik nekadašnje Papske Države koja postojala od 756. do 1870. godine.

Ime grada države Vatikana potiče od latinskog izraza Mons Vaticanus koji je označavao Vatikanski brežuljak. Vatikan je smešten u zapadnom delu centra Rima, svega nekoliko stotina metara od reke Tibar.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Nјegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Nakon sastanka razmenjeni su pokloni.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 12, 2019 at 3:29am PDT

Osim što je najmanja država na svetu u kojoj je latinski zvaničan jezik, Vatikan je i izborna apsolutistička monarhija na čijem je čelu biskup Rima, vrhovni poglavar Katoličke crkve - papa, koji je ujedno i jedini apsolutistički monarh u Evropi. Sadašnji papa je papa Francisko.

Skoro svaka ambasada u Rimu ima po dva ambasadora, jednog akreditovanog za Italiju, drugog za Vatikan.

Politički uticaj koji Vatikan i papa imaju na svet je veoma snažan. Vatikan je država koja  i dan-danas čvrsto stoji iza svog nepriznavanja lažne države Kosovo. Zahvaljujući tom čeličnom stavu, brojne latinoameričke države sa katoličkim stanovništvom verovatno će razmotriti, i povući svoje priznanje ove lažne države.

Vatikan ima najmanju i najstariju vojsku na svetu - Švajcarsku gardu. Osnovao ju je papa Julije II daleke 1506. godine. Pontifikalna himna i marš je nacionalna himna Vatikana. Tekst na italijanskom jeziku je napisao Antonio Alegra, dok je muziku komponovao Šarl Guno.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Nјegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredelјena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavlјanja naših diplomatskih odnosa. Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih lјudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO. „Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemelјenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavlјaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlјa sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isklјučivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić. Tokom razgovora sa Nјegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 12, 2019 at 3:01am PDT

Vatikan je jedini primer da se cela država nalazi pod zaštitom UNESCO-a

U ovoj najmanjoj državi živi oko 800 ljudi, a pismenost je stopostotna, a Vatikan krije i brojne kulturno-istorijske znamenitosti.

Svake godine Vatikan posećuje preko pet i po miliona turista koji žele da svojim očima vide spomenike istorije i arhitekture: trg Svetog Petra sa istoimenom bazilikom, papsku palatu i Sikstinsku kapelu, Rafaelovu sobu, Vatikanski biblioteku.

Vatikanske bašte zauzimaju površinu od 22 hektara, dok je površina cele države 40 hektara. Svakodnevno preko 20 baštovana brine o životu biljaka, životinja i ptica tako da su Vatikanske bašte među najlepšim u svetu.

Vatikanska biblioteka broji više od 1,6 miliona štampanih knjiga. Smatra se jednom od najstarijih i najvećih biblioteka zapadnog sveta. Trg Svetog Petra je prostor unutar Vatikana, ispred Bazilike Svetog Petra koja je glavna zgrada Vatikana i najvažnije religiozno zdanje katolicizma, u kojoj se održavaju ceremonijalne liturgije. U unutrašnjosti crkve sahranjen je Sveti apostol Petar, prvi papa i jedan od dvanaest apostola. Rafaelove sobe su prostorije u kojima se čekao prijem kod pape, a zovu se Rafaelove, jer su ukrašene njegovim slikama. Sikstinska kapela je zvanična rezidencija pape i najpoznatija je kapela u Apostolskoj palati. Ono što je čini čuvenom jeste njena arhitektura i fresko dekoracije koje su radili Mikelanđelo, Rafael Santi, Bernini i Botičeli, največi majstori renesanse. Tavanica kapele smatra se najznačajnijim Mikelanđelovim slikarskim dostignućem.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.