Vučić: Dok sam predsednik neću dozvoliti nasilje i progon Srba sa KiM, boriću se za mir po svaku cenu

Izvor: BKTV News, 29.Sep.2018, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Dok sam predsednik neću dozvoliti nasilje i progon Srba sa KiM, boriću se za mir po svaku cenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras građanima Srbije na vanrednoj konferenciji povodom današnjeg upada pripadnika kosovskih specijalnih jedinica ROSU u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane.

"Danas je po treći put u poslednjih nekoliko meseci na neprimeren način ugrožen mir, napadnut mir, i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogli da iskoriste sa jednim delom međunarodne zajednice za dalju satanizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << naše zemlje. Danas su bez prava pokušali na svaki način da pokažu da ih međunarodni psorazumi ne obavezuju i da imaju podršku svojih zapadnih saveznika", poručio je Vučić.

"Oni nemaju šta da traže na severu KiM s dugim cevima. Pogazili su mnoge međunarodnih sporazuma, dogovora i dokumenata. Svi su bili pripadnici albanske nacionalnosti u ovom oružanom banditskom napadu. Pogazili su Briselski sporazum, Sporazum o slobodi kretanja, Rezoluciju 1244, Vojno-tehnički sporazum. Naoružani Albanci na severu Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova: uz odobrenje NATO i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice", istakao je predsednik.

"Danas su svi znali da su ROSU upali na Gazivode a glavni komandant KFOR na KiM je sat vremena nakon upada rekao da nemaju tu informaciju. Imali su najmanje 12 snajperista raspoređenih i oko 50 do zuba naoružanih policajaca i još toliko u rezervi spremnih da intervenišu u svakom trenutku", rekao je večeras Vučić.

Foto: Printscreen/Youtube

Vučić je podsetio i na hapšenje direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića koje se dogodilo u martu u Kosovskoj Mitrovici.

"Danas se videlo da srpska suza nema roditelja i da moramo sami o sebi da brinemo i da nemamo na koga da se oslonimo osim na sebe. Reakcija EU je takva da je rađe ne bih komentarisao. Pozvali su na uzdržanost na sve strane. Moje pitanje za njih je od čega da se uzdržimo, šta smo to uradili? Otvora se fabrika u Nišu, jel to naš greh? Šta smo bilo gde uradili Alnacima i naterali ih da gaze sve sporazume koje smo napravili? Od čega da se više uzdržimo, gospodo iz Brisela? Trebalo bi vi makar od licemerja da se uzdržite ako možete", poručio je predsednik.

"O čemu da razogvaram s Tačijem? Jel imate nešto drugo da nam kažete osim pretnji ratom i sukobima?"

"Mi smo danas razgovarali s Stoltenbergom, javili su se i Amerikanci, a mnoge nismo mogli da dobijemo dok se ovim nisu povukli, dok se nije završilo sunčanje i paradiranje, a onda su pozvali da se uzdržimo. Već sam navikao. Malo malo pa počnu da viču na mene, ali sam im rekao da tako mogu s nekim drugim da razgovaraju s nekim drugim, a ne predsendikom Srbije. A danas nikog živog ne možete da dobijete."

"Pod jedan, pozivam Srbe na KiM da budu mirni i Srbe u Zubinom Potoku molim da napuste barikade i vrate se kućama, i pitaju svoju državu Srbiju ubuduće da razgovaraju s nama. Pod dva, neku formu razgovora moraćemo da imamo s njima (kosovskim vlastima) u budućnosti, a u kojoj formi i nakoji način ostavite da donesemo odluku. Poverenje je odavno nestalo zbog svega što su učinili. Tri, danas se videlo koliko sam bio u pravu da do sporazuma ne možemo da dođemo jer ga oni nisu želeli. Lagaće ceo svet da žele dogovor, a u stvari žele poniženje Srbije i da zauzmu sever KiM", jasan je bio predsednik.

"Srbija je i danas reagovala mirno i staloženo, ali neće tolerisati nasilje nad Srbima na KiM. Mi želimo da se borimo za napredak naše ekonomije i otvaramo fabrike, ali nećemo nikome dopustiti da provodi nasilje nad našim narodom. Razgovaraćemo, pokušaćemo da napravimo da to nekog smisla ima. Uvek ćemo se dijalogom i razumom boriti protiv bezumlja i onih koji bi da dugim cevima uređuju budućnost. Duge cevi nas vode u tešku prošlost. Izdao sam naređenje da naša vojska bude na najvišem stepenu borbene gotovosti. Čuvaćemo mir po svaku cenu. U bilo kojem trenutku da se odluče za provođenje organizovanog nasilja, Srbija će pronaći način da svoj narod zaštiti. Časa neću časiti. Molim ih da ne dolaze s dugim cevima, ne napadaju srpski narod i ne ispituju strpljivosti srpskog naroda. I molim ih da dobro pročitaju sve postignute dogovore. Za nas je najvažnija sigurnost i bezbednost našeg naroda, za sve ostalo ćemo se sami pobrinuti."

"Mi s Albancima želimo dugotrajni mir, ali on ne može da nastane na temeljima progroma i progona Srba i politici dugih cevi kad nam se učini da to može da nam donese političku korist ili ravnotežno stanje", istakao je Vučić.

"Naš je interes da imamo mir, Srbija ne može da izdrži sukobe, ali je neodgovornošću Albanaca i pojedinih zapadnih predstavnika saterana uz zid. Politika pomirenja i dijaloga nije, ne sme biti politika dugih cevi. Kada ste saterani u ugao, ostaje vam samo da budete uz svoj narod. Još jednom Srbe molim da se povuku s barikada, molim vas braćo otiđite kući, čuvajte svoje porodice i na svoju Srbiju možete da računate. A ovim što bi dugim cevima da pokazuju koliko su jaki, hvala im, Srbi to odlično razumeju. Ovo je treći put da ne reagujemo na duge cevi jer smo odgovorni i ozbiljni. Bezbroj puta ću još da molim da se takve stvari ne ponavljaju. Još jednom pitam EU - od čega da se mi uzdržimo?! Šta je to što smo uradili?"

Foto: Printscreen/Youtube

"Obavestili smo danas ambasadore Rusije i SAD šta se zbiva. Za dva dana ću se sresti s Putinom i o situaciji na KiM i drugim bitnim temama. Voleo bih da Srbija bude mirna zemlja, uspešne ekonomije i budućnosti, a ne da bude pretvorena u prah. Zato ću dati sve od sebe da sačuvam mir. Tražiću savet i podršku od Putina", rekao je Vučić.

"Nama nisu potrebni prijatelji koji dugim cevima ulaze među Srbe. Svi sa liste Saveza Srba su bili uz Tačija, osim Srpske liste."

"Mi imamo zamrznuti konflikt i nije Tačija sprečio da uradi danas ovo. Apsolutno sam uveren da su neki ljudi znali za ovo i odobrili današnju akciju. Suviše je naivno da je to uradio da skrene temu s prostesta, i dovoljno mi govore neka nejavljanja danas."

"Mi moramo da razumemo težinu situacije u kojoj se nalazimo. Znam da oni ne žele rešenje, iako govore da ga žele. Dolazili su ludačkim idejama. U teškoj smo poziciji, saterani u ćošak, ne sasvim svojom krivicom, ni mojom ni ove vlade, ali nije nam prvi put. Kod nas u Srbiji stvari nikada nisu bile dobre, nadam se da ćemo izaći iz tog začaranog kruga. Srbija neće dozvoliti nasilje i progon svog življa. Dok sam predsednik to neću dozvoliti", poručio je Vučić.

Predsednik je rekao da će javnost obavestiti kad donese odluku o promeni stanja vojne borbene gotovosti.

Podsetimo, pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU raspoređeni su danas pre podne u neposrednoj blizini brane i veštačkog jezera Gazivode. S dugim cevima i fantomkama ušli su u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Vučić: Prištinske vlasti su po treći put ugrozile mir i provocirale Srbiju

Izvor: Blic, 29.Sep.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras narodu povodom današnjeg nenajavljenog ulaska pripadnika kosovskih specijalnih jedinica ROSU na sever Kosova, zadržavanja Srba i zauzimanja veštačkog jezero i hidrocentrale Gazivode.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.