Izvor: Blic, 21.Sep.2017, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ U UN: Postizanje političkog rešenja za Kosovo je nacionalni prioritet Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Generalnoj skupštini UN u Njujorku da je postizanje političkog rešenja za problem Kosova nacionalni prioritet Srbije.

Vučić je u svom govoru Generalnoj skupštini istakao da je od ključne važnosti postizanje političkog rešenja, kao uslova za dalji ekonomski napredak, mlade ljude i dalji razvoj.

Vučić je takođe poručio da Srbija neće priznati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nezavisnost Kosova, ali je ukazao da ulaže napore da se nađe rešenje koje će omogućiti napredak i mir i stabilnost u regionu.

Vučić je ponovio da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u Unesko.

On je dodao da je sve u briselskom dijalogu Beograda i Prištine postignuto uz teške kompromise, dodavši da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

Predsednik Srbije je istakao da ostajemo čvrsto posvećeni pridruživanju Evropskoj uniji i negovanju daljeg partnerstva sa zapadnim zemljama, kao i da nećemo odustati od vojne neutralnosti za koju smo čvrsto opredeljeni.

Vučić je podvukao da je uslov broj jedan za razvoj i napredak zemalja Balkana očuvanje mira i stabilnosti. Naveo je da će više govoriti o Srbiji, zemlji koja i ima sve veći ugled u svetu.

Kako je naveo, on se obraća prvi put u svojstvu predsednika Srbije, ali da je pažljivo slušao prethodne govornike, da su svi govorili o miru i stabilnosti, ali i da su često optuživali neke druge ili napadali neke druge da oni taj mir ugrožavaju.

Vučić je rekao da on neće imati takav pristup, i govoriće o Srbiji i njenom napretku, reformama, i činjenici da nas svet razume i prihvata, ali i takođe govoriće i na način gde nema potrebe da podilazi svom narodu jer su sve političke interne bitke dobijene.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.