VELIKA ALBANIJA, VELIKA OPASNOST Šta se krije iza zapaljivih izjava albanskih lidera o ujedinjenju

Izvor: Blic, 22.Feb.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKA ALBANIJA, VELIKA OPASNOST Šta se krije iza zapaljivih izjava albanskih lidera o ujedinjenju

Albanski predsednik Edi Rama prošle nedelje je nonšalantno predložio “ujedinjenje” Kosova i Albanije, za šta je dobio podršku Prištine, ćutanje Brisela i očekivano oštru reakciju Beograda.

Lako se i brzo u kovitlacu dnevne politike zaboravilo da je i u aprilu prošle godine dvojac bez kormilara Rama-Tači izveo velikoalbansku diverziju, gotovo identičnu onoj koju su demonstrirali pre nekoliko dana. Predsednik Albanije je tada rekao da je prirodno da svi teže većoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uniji (misleći na EU), a da ako ona izostane, manji savezi (misleći na Kosovo) nisu isključeni. Isto je ponovio i predsednik Kosova samo dan kasnije.

Zašto se revitalizuje ova nacionalistička ideja, koji su njeni dometi i zbog čega Brisel ćuti?

PROBNI BALONI

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, “čita” ovaj velikoalbanski incident kao “probni balon” kojima su političari u regionu skloni. Ipak, upozorava:

- Pre oko godinu dana u časopisu “Forin afers”, Timoti Les, bivši službenik Britanske vlade, rekao je da bi jedino rešenje za region bile Velika Srbija, Velika Hrvatska i Velika Albanija. Taj tekst izazvao je veliku pažnju, ali mi znamo da se takva prekrajanja granica i razmene teritorije mogu desiti samo posle rata.

Sa Popovom se slaže i Dragan Đukanović iz Centra za spolju politiku. On podseća da su SAD jasno stavile do znanja šta misle o prekrajanju granica kada su se negativno izjasnile o podeli Kosova.

U SUSRET DOGOVORU

Đukanović primećuje da Priština u susret rešavanju kosovskog pitanja u pregovorima sa Srbijom iznosi “maksimalističke zahteve” kako bi pojačala svoju pregovaračku poziciju.

- Međunarodna konstelacija odnosa tako nešto neće dozvoliti. Još je Kontakt grupa, koja je određivala okvire funkcionisanja Kosova, 2005. godine isključila njegovo pripajanje bilo kojoj državi. Ovo je, smatram, samo podgrevanje albanskog programa na kojem je Edi Rama i došao na vlast - kaže Đukanović.

Nije slučajno da nacionalističke izjave stižu u godini u kojoj se predviđa potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine, smatra i Aleksandar Popov. On, ipak, ne odbacuje tako lako “razmenu teritorija”.

- S tim u vezi, sve se češće govori i o podeli Kosova, i to čak i iz centara na Zapadu, videćemno koliko je to realno. Ipak, sama ideja o stvaranju Velike Albanije nije realna i namenjena je domaćoj političkoj upotrebi u Albaniji i na Kosovu. U ovom trenutku je previše karata na stolu, imamo isuviše nestabilnosti u regionu - zaključuje Popov.

ISPROVOCIRANI STRATEGIJOM?

Bilo da su u pitanju pusti snovi izazvani nacionalnom frustracijom - kakvih ima i u Srbiji - ili priča za domaću upotrebu, fakat je da Kosovo nije ni na mapi evropskih integracija (prema Strategiji za Zapadni Balkan Evropske unije), pa bi ovakve izjave mogle biti isprovocirane i osećajem zanemarenosti albanskih lidera.

Ipak, oštrija reakcija EU je izostala ovoga puta.

- Ne bih se složio, rečeno je da Albanija sigurno ne doprinosi dobrosusedskim odnosima... Nezavisno od te izjave, takav scenario očigledno nema podršku EU, koja u godini normalizacije odnosa Beograda i Prištine pre svega želi stabilnost u regionu - zaključuje Đukanović.

RAMA sad tvrdi da ga nisu razumeli

Albanski premijer Edi Rama kaže da je njegova ranija izjava, da bi Albanija i Kosovo trebalo da imaju istog predsednika, izvučena iz konteksta, ali i da nema nameru nikoga da smiruje i da „ako je neko zabrinut neka brine”.

- Reakcija EU u vezi sa tim bila je normalna i u skladu sa njenom politikom. To nije bilo ništa do čista imaginacija - rekao je Rama za lokalnu televiziju, a prenela je agencija ATA. Albanski premijer izneo je u nedelju, na svečanoj sednici kosovske skupštine povodom desete godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti, ideju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Albanije i Kosova, kao i o izboru jednog predsednika.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EDI RAMA SE VADI: Premijer Albanije promenio ploču

Izvor: Kurir, 22.Feb.2018

Albanski premijer Edi Rama tvrdi da je njegova ranija izjava da bi Albanija i Kosovo trebalo da imaju istog predsednika izvučena iz konteksta, ali i da nema nameru nikoga da smiruje i da, „ako je neko zabrinut, neka brine“.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.