Priština formirala tzv. vojsku Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština formirala tzv. vojsku Kosova

Kosovski parlament je danas, bez prisustva poslanika Srpske liste, protivpravno, suprotno tzv. ustavu i svim međunarodnim aktima, usvojio sva tri zakona o transformaciji KBS u tzv. vojsku Kosova.

Prvi put od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti, u prisustvu političkih lidera Albanaca, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, poslanici su bili jednoglasni u donošenu odluke kojom se inicira proces transformacije KBS u tzv. vojsku Kosova.

Izglasani su Nacrt zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o Ministarstvu odbrane; Nacrt zakona o Kosovskim snagama bezbednosti, kao i Nacrt zakona o službi u Kosovskim bezbednosnim snagama.

Zaključujući sednicu parlamenta, predsednik Kadri Veselji je rekao da je ovo istorijski datum za Kosovo.

"Čestitam svim vojnicima", rekao je Veselji.

Haradinaj: Vojska će biti na severu i jugu

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, rekao je novinarima, da će njeni pripadnici biti raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu.

Haradinaj je rekao da kosovska vojska neće biti upotrebljena, kako je naveo, protiv svog naroda.

"To je vojska svih građana, mi ćemo uvek biti za mir. Vojska neće biti okrenuta protiv svojih građana, jer i na jugu kao i na severu oni su kao kod svoje kuće. Vojska Kosova nikada neće biti upotrebljena protiv njih ", tvrdi Haradinaj, preneo je Ekspres onlajn.

A kosovski predsednik Tači je na Fejsbuku poručio da je posle dve decenije napornog rada, konačno zatvoren proces "izgradnje države Kosovo".

"Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za ovogodišnji kraj godine", naveo je Tači na Fejsbuku.

Vojska postojala, sada dobila i odbrambeni mandat

Haradinaj, povodom današnje odluke o formiranju vojske, rekao je da je ona već postojala, ali kao Kosovske bezbednosne snage (KBS), a da je sada dobila mandat da kao armija brani Kosovo, te najavio da će vojska ostati lako naoružana i ustvrdio da ona ne predstavlja opasnost za srpski narod.

On je u intervjuu nemačkoj agenciji DPA, koji prenosi Dojče Vele, na upozorenje ministara spoljnih poslova NATO da nije pravi trenutak da se od jedinica za zaštitu od katastrofa KBS pravi armija, odgovorio da Kosovo nije biralo trenutak.

"Proces transformacije KSB je počeo pre deset godina, inače uz aktivnu asistenciju i pomoć naših NATO-partnera među kojima je i Nemačka. Sada smo stigli do tačke gde je ovo logičan korak", objasnio je on.

Haradinaj kaže da će formiranje vojske trajati, kako je predviđeno, deset godina, I da će tek tada brojati 5.000 ljudi, a da trenutno ima 3.000.

Takođe najavljuje da će vojska ostati pri lakom naoružanju.

Kasarna "Adem Jašari" spremna za svečani prijem

U prištinskoj kasarni "Adem Jašari" danas popodne biće održan prijem povodom usvajanja seta zakona, kojima se KBS transformiše u tzv. vojsku Kosova.

Predviđeno je da ceremonija počne u 17 sati, a pozivi zvanicama upućeni su prema spisku koji je, kako se navodi, pripremila kosovska vlada.

Tom prilikom će, kao prenosi Bota sot onlajn, biti prikazana i vojna multifunkcionalna vozila - poklon Prištini od Sjedinjenih Američkih Država.

Haradinaj je negirao da ta vojska predstavlja pretnju za srpsko stanovništvo na Kosovu, te tvrdi da su se Srbi priključili KBS i da samo Beograd nije srećan zbog toga.

Na pitanje koliko je Srba u KBS Haradinaj je odgovorio da ih je oko osam procenata.

"Kada sam nedavno u Uroševcu delio potvrde regrutima, u publici su sedele i aplaudirale srpske porodice kada su bila prozivana imena njihovih sinova ili kćeri. Doduše, neki Srbi su napustili KBS, jer su srpske vlasti otvoreno pretile ili zastrašivale njihove porodice", tvrdi Haradinaj.

Na konstataciju da zapadni partneri reagovali i pre tri nedelje kada je Priština uvela carine od 100 odsto na srpsku robu, on je kazao da je "Srbija uvek činila praktično nemogućim uvoz kosovske robe".

"Tražile su se potvrde o poreklu koje naravno nisu priznavane, jer ne priznaju Kosovo kao državu. Kamioni sa kosovskim tablicama nisu puštani u zemlju. Govorili su o veterinarskim propisima", objasnio je on.

On je optužio Srbiju da vodi krajnje agresivnu i destruktivnu kampanju protiv Kosova.

"Gde god može, sprečava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama - u sportskim savezima, u UNESKO, evo sada i u Interpolu. Od toga se konačno moramo odbraniti i zbog toga su uvedene carine", poručuje Haradinaj.

Što se dijaloga tiče, priznaje da je " iskliznuo iz šina", ali tvrdi, ne zbog mera Prištine, već zato što se, kako on kaže, odnedavno razgovara o teritorijama i granicama.

"Već i sama ta retorika je opasna za čitav region. Niko na Balkanu nije u potpunosti zadovoljan postojećim granicama. Ako se pitanja granica jednom otvore, onda će biti vrlo teško da se ponovo zatvore. Moralo bi da se računa sa nemerljivim tragedijama, kako su to pokazali ratovi iz 90-ih godina", rekao je Haradinaj agenciji DPA.

Kfor obezbeđuje most u Kosovskoj Mitrovici

Na mostu koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice.

Na ulazu u južni deo Kosovske Mitrovice parkirana su četiri oklopna vozila i jedan kamion i džip, a reč je o poljskom kontigentu Kfora, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Na mostu je prisutna i kosovska policija (KPS).

Ime snaga neće biti promenjeno jer su za to potrebne izmene Ustava, čemu se protivi Srpska lista, bez čijih glasova nije moguće izglasati ustavne promene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da Priština ni po jednom međunarodnom aktu nema pravo da formiraju vojsku i da je KFOR dobio mandat od UN po rezoluciji 1244 da razoruža sve albanske oružane formacije.

Rama: Vojska će imati mandat da izlazi i na "sever zemlje"

Komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, Rahman Rama kaže da će kosovska vojska biti u službi svih građana i da će obavljati dužnosti na čitavoj teritoriji tzv. republike, piše današnji "Zeri".

Rahman Rama je za taj list potvrdio da će vojska imati mandat da izlazi i na "sever zemlje".

Bez obzira na činjenicu da je za dva do tri meseca KBS napustilo oko 71 pripadnika srpske zajednice, Rama tvrdi da će vojska Kosova biti multietnička, kao što je, kaže, KBS bila i do sada.

Iako zvaničnici NATO smatraju da nije dobar trenutak za pravljenje vojske, Rama je rekao da je Kosovo koordiniralo sa svojim partnerima kada je reč o pravljenju vojske, i posledično, kako je istakao, Kosovo ima i podršku NATO za tako nešto.

EU: Promena mandata KBS samo u skladu sa Ustavom

EU Maja Kocijančić ponovila je danas u Briselu da promena mandata Kosovskih bezbednosnih snaga može biti sprovedena samo u inkluzivnom i postepenom procesu koji je u skladu sa Ustavom Kosova.

"Kao i NATO, EU nastavlja da deli stav da mandat Kosovskih bezbednosnih snaga može biti promenjen samo kroz inkluzivni i postepeni proces u skladu sa Ustavom Kosova", izjavila je Kocijančić.

Ona je naglasila da EU od Kosova očekuje da održi preuzete obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma iz aprila 2013 i drugih bezbednosnih aranžmana.

Slavlje uz petarde u južnoj Mitrovici

U južnom delu Kosovske Mitrovice većinsko albansko stanovništvo je vest o usvajanju zakona koji omogućavaju transformaciju KBS u vojsku proslavilo uz petarde, javlja Tanjugov reporter.

Za sada na ulicama južne Mitrovice još nema organizovanog slavlja, osim što se na trenutke čulo pucanje petardi.

Na ulazu u južni deo Mitrovice kod mosta pored pripadnika KFOR-a koji obezbeđuje i prati situaciju povećano je i prisustvo medijskih ekipa.

Studenti "sahranili" međunarodno pravo, Rezoluciju...

Studenti u severnom delu Kosovske Mitrovice svojevrsnim performansom 'sahranili' su međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova izražavajući tako protest zbog odluke Prištine.

Oni su započeli performans "posmrtnom povorkom" od studentske menze do zgrade Unmika i OEBS-a.

Studenti su nosili primerak Povelje UN, Rezolucije SB UN 1244 i Vojno-tehničkog sporazum iz Kumanova, kao i list na kojem je pisalo "međunarodno pravo".

Simbolično, u 12.44 sati su "sahranili" međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Studenti su nosili cveće, a preko usta im je bilo prelepljena traka na kojoj je stoji "100 odsto takse, 0 odsto slobode", koja simbolično označava ćutanje međunarodne zajednice.

Vulin: Srbi imaju podršku predsednika i Vojske Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se takozvana vojska Kosova, koju sačinjavaju teroristi, pravi da bi napadala Srbiju i Srbe i poručio da Srbi na KiM mogu da budu mirni i da imaju apsolutnu podršku predsednika Republike i Vojske Srbije, jer za državu nema višeg interesa od očuvanja Srba na prostoru Kosova i Metohije.

Srbija, istakao je, sve čini da ne dođe do nasilja i Srbija hoće mir.

"Zadatak Ministarstva odbrane i načelnika Generalštaba je da obezbedi da je Vojska Srbije u stanju da ispuni svako naređenje vrhovnog komandanta. Svaka odluka koja bude bila doneta biće ispunjena. Aleksandar Vučić je više puta jasno i glasno, u prelomnim trenucima za ovu zemlju rekao da se Oluja nikada više neće ponoviti", rekao je Vulin za TV Pink.

On je istakao da Srbija nikada više neće dozvoliti da se ponovi Oluja, Jasenovac, i da se nekažnjeno desi propast našeg naroda.

"To je više nego jasna poruka svakom ko bi uopšte razmišljao o ideji da nasiljem pokušava da nešto uradi na prostoru KiM", dodao je on.

"Poznajući Aleksandra Vučića, on je uvek i predsedniku Miloševiću i tadašnjem rukovodstvu Srbije zamerao pad Krajine smatrajući da je neoprostivo i neprihvatljivo da propast srpskog naroda prođe bez reakcije države Srbije", naveo je Vulin.

Zato, ponovio je, nema mogućnosti da se ponovi Oluja, „dok je na čelu vojske i države Aleksandar Vučić".

Poručio je da građani treba da i budu mirni i sigurni, jer je Vojska Srbije snažna, organizovana i spremna da izvrši svako naređenje.

"Kada je u pitanju Srbija, sve se čini da ne dođe do nasilja. Srbija hoće mir. Naši predstavnici i politička rukovodstva su sve uradili da do mira dođe", istakao je Vulin.

"Takozvana vojska Kosova, koju sačinjavaju teroristi, pravi se da bi napadala Srbiju i Srbe. Sigurno se ne pravi da bi se zaratilo sa Albanijom, na primer, ili da bi se suprotstavilo malignom uticaju Crne Gore na prostoru KiM ili da bi se eventualno zaustavile severnomakedonske teritorijalne aspiracije na KiM. Nema ni jednog drugog razloga. Naši građani mogu da budu mirni. Mogu biti sigurni da imaju apsolutnu podršku predsednika države i Vojske Srbije", rekao je Vulin.

Kako je rekao, iako Ramuš Haradinaj kaže da je to zapravo vojska koja će pripremati ljude da odlaze u Avganistan i Siriju, za to nema potrebe, jer se u Islamskoj državi već nalaze Albanci sa prostora KiM i procentualno su najzastupljenija nacija u odnosu na broj stanovnika u redovima Islamske države.

Vulin je istakao da je cilj Haradinaja da izazove sukobe širih razmera, da bi onda konačno ponovo mogao da bude žrtva i da privuče podršku međunarodne zajednice - „iste one koja ih je priznala i koja ih naoružava, koja ih stalno štiti i brani, govori da se obe strane mire i uzdrže od reakcije".

"Samo to traže, da ponovo budu žrtve i da kažu da je velika i moćna Srbija napala nas jadne i male, branite nas. Ginite u našim ratovima, ginite za narko klan Ramuša Haradinaja. Ne smemo to dozvoliti. Zahvalan sam Srbima sa KiM što to razumeju i što se tako mudro i hrabro nose sa svim što se dešava ovih dana", rekao je Vulin.

Naglasio je da je krajnji cilj svega što se dešava poslednjih nekoliko meseci da Srbi napuste prostor Kosova i Metohije.

"Oni svaki dan dižu tenziju. Svaki dan čine život nemogućim. I jednog dana se probudite, pogledate svoju decu i kažete - ponovo nema hleba, ponovo prete da će upasti, ajde da odemo odavde. Hoće da nateraju Srbe da počnu sami da odlaze. Da ono što nisu uspeli svih ovih godina da sad uspeju", rekao je Vulin.

On je naveo da je zahvalan Srbima na KiM što, kako kaže, imaju hrabrosti, mudrosti i tvrdoglavu upornost da ne odu.

"Oni mogu biti sigurni u apsolutnu podršku i predsednika Republike i Vojske Srbije i svakog državnog organa, jer nema višeg interesa za nas od očuvanja Srba na prostoru Kosova i Metohije", rekao je Vulin.

AP: Skupština u Prištini odobrila vojsku uprkos protivljenju Beograda

Američka agencija AP izvestila je da je kosovska skupština većinski odobrila formiranje tzv. kosovske vojske uprkos oštrom protivljenju Srbije.

Agencija navodi da je 107 od ukupno 120 poslanika danas glasalo, u odstustvu srpskih poslanika, za usvajanje tri nacrta zakona o transformaciji kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u regularnu, lako naoružanu vojsku.

AP navodi da Srbija upozorava da će taj potez ugroziti mir u regionu koji, kako ističe agencija, opisuje "region koji nosi ratne ožiljke".

Američka agencija napominje takođe da Srbija strahuje da je glavni cilj formiranja tzv. kosovske vojske etničko čišćenje Srba sa severa Kosova, ali dodaje da Priština to oštro negira.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Slavlje u Skupštini i na ulicama Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Dec.2018

Skupština Kosova donijela je zakone koji će omogućiti transforaciju Kosovskih bezbedonosnih snaga u vojsku, nakon čega je uslijedilo slavlje.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.