Ustavni sud Kosova od danas bez dovoljno sudija

Izvor: B92, 15.Jun.2018, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud Kosova od danas bez dovoljno sudija

Priština -- Ustavni sud Kosova od danas neće imati dovoljan broj sudija za oodlučivanje, jer je trojici od devet sudija mandat istekao zaključno s 14. junom.

Za odlučivanje Ustavni sud treba da ima najmanje sedam sudija, ali će ih od petka imati šest.

Skupština Kosova nije uspela da na sednici 22. maja izabere tri sudije iz redova Albanaca.

Uz to je predsednik Kosova odložio da potpiše ukaz o imenovanju Radomira Labana zbog sumnji u njegovu prošlost, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok organi bezbednosti ne razjasne osnovanost informacija da je pravosnažno osuđen kaznom zatvora od šest godina.

Skupština Kosova je 22. maja objavila konkurs za izbor novih sudija i na njega je konkurisalo 16 osoba. Predviđeno je da oni do kraja sledeće nedelje izađu pred komisiju za izbor.

Međutim, poznavaoci pravnog sistema smatraju da će do okončanja konkursa i odluke Skupštine Kosova o izboru novih sudija Ustavni sud biti paralisan i neće moći da odlučuje o predmetima koji se nalaze u sudu.

U najboljem slučaju izbor sudija Ustavnog suda može doći na dnevni red Skupštine u prvoj polovini jula meseca.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ustavni sud Kosova bez dovoljnog broja sudija za odlučivanje

Izvor: N1 televizija, 15.Jun.2018

Ustavni sud Kosova od danas neće imati dovoljan broj sudija za odlučivanje, jer je trojici od devet sudija mandat istekao zaključno s 14. junom...Za odlučivanje Ustavni sud treba da ima najmanje sedam sudija, ali će ih od danas imati šest...Skupština Kosova nije uspela da na sednici 22. maja izabere...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.