Uoči izbora na Kosovu i Metohiji

Izvor: RTS, 10.Jun.2017, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči izbora na Kosovu i Metohiji

Na Kosovu i Metohiji u nedelju će biti održani vanredni parlamentarni izbori, za koje se prijavilo 25 koalicija, političkih stranaka i građanskih inicijativa. Bira se 120 poslanika novog saziva skupštine, među kojima će 10 biti Srbi. U Centralnoj izbornoj komisiji kažu da su obavljene sve pripreme za nesmetano organizovanje izbora.
Počela je distribucija pratećeg materijala. Radi se na pripremi blizu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2.500 biračkih mesta, u koja će sutra ujutru biti prebačeni glasački listići.

U policiji kažu da su sačinili operativni plan obezbeđivanja glasačkog procesa. Registrovano je skoro 30.000 posmatrača iz kosovskih i međunarodnih organizacija i medija.
Pet srpskih političkih subjekata se prijavilo za učešće na izborima, ali je jedino Srpska lista dobila podršku vlasti u Beogradu. Ta podrška smeta vlastima u Prištini, pa je Izborni panel za žalbe i predstavke kaznio Srpsku listu sa 25.000 evra zbog svog predizbornog spota.
Kazna je određena poslednjeg dana predizborne kampanje, i to po tužbi prištinskog ogranka mreže BIRN.
Izborni panel tvrdi da se u spotu Srpske liste izlažu preteće poruke protiv formiranja kosovske vojske i potpunog funkconisanja kosovske države, poziva na očuvanje srpskih institucija na Kosovu i što se koristi naziv Kosovo i Metohija.
Predstavnici Srpske liste jutros su uložili žalbu i ocenjuju da se radi o represiji, te da oni neće promeniti svoju politiku.
"Sigurno da nikada nećemo podržati formiranje vojske Kosova i onu vojsku koja je ubijala našu decu, braću i sestre. Budite sigurni u to", poručuje nosilac kandidata Srpske liste Slavko Simić.
Tokom predizborne kampanje predstavnici Srpske liste su doživljavali i druga podmetanja. Albanski mediji su ih etiketirali da su navodno pripadnici obaveštajnih službi, da su ogrezli u kriminalu i korupciji.
"Međunarodna zajednica nije reagovala iako sam uputio protestno pismo. Kada vas tako označe, postajete laka meta svih onih koji mogu da vam naude", napominje Nenad Rikalo, član Centralne izborne komisije.
Sutrašnji izbori će biti novi izazov, za srpski narod prvenstveno, jer od budućih srpskih poslanika mogu da zavise bitni procesi na Kosovu, kao što su ustavne promene, formiranje vojske, formiranje Zajednice srpskih opština.
Na Kosovu i Metohiji birališta će biti otvorena u sedam sati a glasanje će biti moguće do 19 časova, kada će birališta biti zatvorena.
Sa pravom glasa u biračkom spisku ima blizu 1.900.000 osoba, što je 200.000 više nego što na Kosovu ima stanovnika. U srpskim sredinama ima nešto više od 100.000 birača.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.