Ujedinjene nacije: Čekajući izveštaj o prebijanju pripadnika Unmika

Izvor: RTS, 07.Okt.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujedinjene nacije: Čekajući izveštaj o prebijanju pripadnika Unmika

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorio je da zastoj dijaloga između Beograda i Prištine predstavlja potencijalnu opasnost po stabilnost. Šef UN je, takođe, naveo i da očekuje rezultate istrage o hapšenju i prebijanju dvojice službenika Unmika u maju.
Šef svetske organizacije Antonio Guteres naveo je, u izveštaju o stanju na Kosovu koji je podeljen ambasadorima država članica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Saveta bezbednosti UN, da još nije okončana interna istraga o okolnostima koje su krajem maja dovele do hapšenja i prebijanja dvojice službenika misije UN na Kosovu.

Ruskog diplomatu Mihaila Krasnoščekova je kosovska policija uhapsila i pretukla uprkos diplomatskom imunitetu, te kasnije proglasila "personom non grata", što je u suprotnosti sa mandatom misije UN na Kosovu.
Guteres je takav potez prištinskih vlasti nazvao "neprihvatljivim", navodeći da interna istraga o ovom slučaju nije okončana.
Brifing Saveta bezbednosti o stanju na Kosovu zakazan je za 31. oktobar, pa se očekuje da bi izveštaj o hapšenju ruskog diplomate mogao biti završen do tog datuma.
Slučaj hapšenja i prebijanja Mihaila Krasnoščekova već je u znatnoj meri podigao tenzije na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu održanoj u junu, pošto su se zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Polanski i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku oštro sukobili oko tog incidenta.
"Nezakonita akcija je tako očigledna... Kosovska policija je izvršila invaziju na sever Kosova. Ruski službenik pri misiji UN je prebijen, a Vljora Čitaku nam je ponudila verziju događaja koja se protivi logici. Čak nije uspela da tačno izgovori njegovo ime", rekao je ruski diplomata.
Reakcija Dmitrija Polanskog usledila je pošto je Vljora Čitaku optužila Krasnoščekova da je, koristeći zvanično vozilo Unmika, pomagao podizanje barikada i sprečio da kosovska policija ispuni zadatak.
Interna istraga UN o ovom slučaju, navodi se u izveštaju u koji je Internet portal RTS-a imao uvid, nije okončana, dok se protiv dvojice službenika Unmika pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i dalje vodi proces zbog navodnog "huliganizma".
Osim interne istrage Ujedinjenih nacija, zasebnu istragu o ovom slučaju vodi i Rusija, naveo je Guteres.
Zastoj dijaloga je opasnost po stabilnost
Duga pauza u zvaničnim razgovorima između Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije, zaustavila je napredak ka normalizaciji odnosa i predstavlja rizik po stabilnost na terenu, naveo je Guteres.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je, takođe, pozdravio poziv SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije upućen stranama u dijalogu, navodeći da je ovih pet zemalja od Prištine zatražilo da ukinu taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH i pozvale Beograd da odustane od "kampanje povlačenja priznanja".

Šef UN je, istovremeno, istakao važnost nastavka dijaloga čim bude formirana nova kosovska vlada, navodeći da stalne tenzije između Beograda i Prištine nastavljaju da podrivaju šanse za nastavak razgovora i izazivaju zabrinutost oko načina na koji bi se te tenzije mogle odraziti na stanje na terenu.
Ujedinjene nacije su, još jednom, upozorile i na mali broj povratnika na Kosovo. Prema podacima Unmika, od sredine maja do polovine septembra se u svoje domove vratila svega 31 osoba, čime je ukupan broj povratnika od 2000. godine dostihao 28.185 osoba, od čega su 12.000 Srbi.
Šef UN je, na koncu, upozorio na napade na groblja i verske objekte, podsećajući na napade na crkvu u Prizrenu i džamiju u Uroševcu, kao i uništavanje pravoslavnih i muslimanskih grobova na grobljima u Lipljanu i Prištini.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

UN: Nije gotova istraga o prebijanju člana Unmika na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2019

Šef svetske organizacije Antonio Gutereš naveo je, u izveštaju o stanju na Kosovu koji je podeljen ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN, da još nije okončana interna istraga o okolnostima koje su krajem maja dovele do hapšenja i prebijanja dvojice službenika misije UN u maju na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.