UOČI DANA ZASTAVE: Lider Srpske liste pozvao učesnike protesta da ne upiru prstom u komšije Srbe

Izvor: Kurir, 27.Nov.2015, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UOČI DANA ZASTAVE: Lider Srpske liste pozvao učesnike protesta da ne upiru prstom u komšije Srbe

PRIŠTINA - Predsednik Građanske inicijative "Srpska lista" Slavko Simić apelovao je danas na učesnike protesta opozicionih partija na Kosovu koji je zakazan za subotu, 28. novembar u Prištini da ne "upiru prstom u svoje komšije Srbe" i ne podgrevaju atmosferu netrpeljivosti i i nacionalizma.

Simić je rekao da će odgovornost za bilo kakve nerede na sutrašnjem protestu snositi političari koji organizuju te proteste.

Opozicione partije na Kosovu više od dva meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << blokiraju rad kosovskog parlamenta zahtevajući da premijer Kosova Isa Mustafa povuče potpis sa Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), a protive se i dogovoru o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Simić, koji je i šef poslaničkog kluba Srpske liste u kosovskom parlamentu, rekao je da od političkih vođa opozicije očekuje da pokažu zrelost i da makar pokušaju da "emituju pozitivnu nadu" i tako pokažu da postoji politička volja da se sa tog protesta pošalje simbolična poruka za mir, dijalog, kompromis, prosperitet i gradnju budućnosti za sve koji žive na Kosovu.

"Mislim da je bolje da na protestu bude veća količina pažnje uperena ka lošoj ekonomskoj situaciji, nezaposlenosti i svemu onome što u tom smislu opterećuje građane Kosova. Indikativno je da je nezaposlenost građana Kosova gotovo 60 odsto, da je socijalna i zdravstvena zaštita na najnižem nivou, dok penzije gotovo i da ne postoje", ocenio je za Betu Simić.

Prema njegovim rečima, ovakvi protesti predstavljaju neodgovorno ponašanje prema svima onima kojima je očajnički potrebna zaposlenost, socijalna zaštita, kao i ekonomski razvoj.

"Na ovakvim protestima marginalizuju se suštinske teme i problemi, a prosperitetne teme kvalifikuju se kao rušenje sistema i ugrožavanje albanskog naroda, što nije tačno", dodao je Simić.

On je naveo da srpski narod na Kosovu putem sporazuma o formiranju ZSO želi samo da ima institucionalnu i egzistencijalnu osnovu koja će im garantovati opstanak, mir, povratak i bolji ambijent.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.