UN bez odgovora o ubistvu kosovskih Srba

Izvor: RTS, 18.Jul.2012, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN bez odgovora o ubistvu kosovskih Srba

Šef mirovnih operacija UN nije mogao da odgovori na pitanja o ubistvu Srba na Kosmetu i poseti sirijskih pobunjenika Prištini, na sednici Saveta bezbednosti održanoj iza zatvornih vrata.

22.00 - Šef mirovnih operacija UN Erv Ladsus rekao diplomatama da ne zna ko je ubio dvojicu Srba, a da je o poseti sirijskih ustanika Prištini obavešten samo iz novinskih članaka.

Najmoćnije telo svetske organizacije raspravljalo je u Njujorku, iza zatvorenih vrata, o stanju na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovu, posebno o ubistvu bračnog para u selu Talinovac, kao i o nedavnim posetama sirijskih pobunjenika i predstavnika novih libijskih vlasti Prištini.

Zamenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, Saša Pankin je insistirao na rasvetljavanju nedavnog ubistva dvoje Srba na Kosovu, ali i istragama o zastrašivanju srpskih povratnika na Kosovo, rekao je za Internet portal RTS-a izvor u UN.

Rusija, kako je naveo taj izvor, nije dobila odgovor ni na jedno pitanje postavljeno šefu mirovnih operacija UN Ervu Lasusu, jer je Fracuz rekao da o ubistvima Srba i poseti sirijskih ustanika ne zna ništa.

Osim pitanja vezana za ubistva Srba, Rusija je ostalim državama prenala ozbiljnu zabrinutost zbog najava da bi borci iz Libije i Sirije mogli biti uvežbavani na Kosovu, a da će, zauzvrat, Tripoli posle formiranja nove vlade priznati nezavisnost Kosova, kao i da će, posle svrgavanja režima Bašara al Asada, istim putem poći i Damask.

Konsultacije Saveta bezbednosti UN održane su posle serije napada na Srbe tokom proslave Vidovdana na Kosovu, kada je više od trideset osoba povređeno u odvojenim incidentima kod Merdara i Gazimestana.

Redovan izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna o stanju na Kosovu biće podeljen ambasadorima Saveta bezbednosti do kraja meseca, odnosno nakon njegove Balkanske turneje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.