U Kongresu SAD govorili o srpskim silovanjima Albanki

Izvor: Mondo, 30.Apr.2019, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kongresu SAD govorili o "srpskim silovanjima Albanki"

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD održano je danas "javno slušanje" na kome su izneta "svedočenja o silovanjima Albanki" tokom sukoba na Kosovu.

Foto: MONDO, Mario Milojević

Raspravu je organizovala bivša predsednica samoproglašenog Kosova, Atifete Jahjaga.

Jahjaga je iznela podatak da je navodno na KiM silovano 20.000 žena. Govorili su i Vasfija Krasnići Gudman koja tvrdi da je preživela seksualno nasilje i Ilir Bitići, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << brat trojice braće Bitići, američkih državljanina ubijenih u Srbiji 1999.

Jahjaga je rekla da je cilj javnog slušanja da se prikažu priče žrtava i njihovih porodica da bi se nakon 20 godina konačno došlo do pravde.

"Mi ćemo biti zauvek zahvalni SAD zbog zaustavljanje rata i okretanja novog lista za Kosovo", naglasila je Jahjaga.

Kako tvrdi, ljudskost i humanost je bila uništena pre dvadeset godina na Kosovu i većina Albanaca je pre 20 godina bila sistematski etnički čišćena.

Jahjaga, takođe, tvrdi da je režim Miloševića u tom periodu ubijao muškarce i žene bez obzira na njihove godine, "u operacijama od kuće do kuće" i optužila je srpske snage da su sprovodili nasilje razdvajajući porodice.

"Skoro milion Albanaca je bilo sistematski proterano u tom periodu i bilo je za vreme kosovskog rata više 100 masovnih ubistava. Bilo je 13.000 ubistava, a među njima 1.230 dece", rekla je ona dodajući da je oko 80 odsto te dece bilo albanske nacionalnosti. Kako je rekla i dalje se oko 1.600 Albanaca vodi kao nestalo.

Dačić: Albanci imaju novi mračni propagandni plan

Jahjaga tvrdi da se većina počinilaca zločina i dalje slobodno šeta u Srbiji i da političari u Beogradu i dalje "koriste Kosovo kao alatku za unutrasnje politicke igre".

Inače, Jahjaga je bivša predsednica privremenih institucija u Prištini od 2011. do 2016.

Ona nije bila izabrana na demokratskim izborima već postavljena od strane tadašnjeg američkog ambasadora u Prištini umesto Bedžeta Pacolija.Kasnije je formirala međunarodnu organizaciju Žene žrtve rata - silovanih. U toj organizaciji okupljaju se i žene intelektualke iz Preševske doline.

Predsedavajući Komiteta kongresmen Eliot Engel je otvarajući javno slušanje rekao da je Kosovo prošlo "mnogo gore od BiH", gde je Dejtonskim sporazumom uspostavljen mir, dok je na Kosovu tokom 10 godina, tvrdi, bilo prisutno kršenje ljudskih prava i surova etnička diskriminacija.

Engel je, takođe, za to optužio bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića kojeg je nazvao balkanskim kasapinom.

Srbi oslobođeni optužbi za silovanje Albanke

Engel tvrdi da je silovanje na Kosovu bilo instrument u cilju proterivanja Albanaca na etničkom principu.

Slušanju je prisustvovao i Ilir Bitići koji je rekao da se zločini ne smeju ignorisati ukoliko želimo pravdu.

"Ovaj komitet nam u tome može mnogo pomoći", rekao je on i optužio srpske vlasti da štiti kriminalce koji su ubili njegovu braću i pozvao srpske lidere da se suoče sa prošlošću.

Paul Vilijams sa "Washington College of Law" Američkog univerziteta je otišao korak dalje i optužio Beograd da je na Kosovu i Metohiji izvršio genocid, etnicko čišćenje i teror.

"Isterali su skoro 1,4 miliona ljudi, ubili su oko 80.000 civila i silovali oko 20.000 žena", tvrdi Vilijams i dodaje da je "za sve te zločine" Hag procesuirao do sada samo šest lica.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Kako se ne srame više? Opet režiraju lažnu priču: U Kongresu SAD govorili o "srpskim silovanjima Albanki"!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2019

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD održano je danas javno slušanje na kome su izneta "svedočenja o silovanjima Albanki" tokom sukoba na Kosovu i Metohiji..Raspravu je organizovala bivša predsednica samoproglašenog Kosova, Atifete Jahjaga...Jahjaga je iznela podatak da...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.