U Gračanici održan pomen: Parastos i šetnja u znak sećanja na žrtve pogroma

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Mar.2019, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Gračanici održan pomen: Parastos i šetnja u znak sećanja na žrtve pogroma

Više stotina Srba okupilo se danas na parastosu u manastiru Gračanica povodom 15 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji. 

Parastos je služio vladika Teodosije sa sveštenstvom, preneo je Tv Most iz Zvečana. Posle toga krenuli su u koloni glavnom ulicom ka Domu kulture i do obeliska postavljenog pre par godina u znak sećanja na ubijene Srbe tokom sukoba na KiM.

Obeležavanju 15. godišnjice od pogroma prisustvuju članovi porodica nestalih i stradalih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srba, građani i predstavnici crkve, lokalne vlasti i Vlade Srbije.

Nakon što su položili cveće i odali počast stradalima i nestalima čije su slike i imena na obelisku, u Domu kulture održava se akademija - 15 godina nezaborava.

Danas se navršava 15 godina od pogroma kada je u talasu nasilja ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira, oko 800 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja, a proterano je više od 4.000 Srba.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Služen parastos za žrtve martovskog pogroma Srba sa Kosova

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Mar.2019

GRAČANICA - Više stotina Srba okupilo se na parastosu u Manastiru Gračanici povodom 15 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.