Grenel: Pismo o namerama o uspostavljanju železničkog saobraćaja sa tzv. Kosovom moguće sledeće sedmice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2020, 04:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grenel: Pismo o namerama o uspostavljanju železničkog saobraćaja sa tzv. Kosovom moguće sledeće sedmice

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel izjavio je večeras za Tanjug da Pismo o namerama o uspostavljanju železničke linije između Srbije i tzv. Kosova može da se očekuje već sledeće sedmice, ili ubrzo posle toga. Grenel je istovremeno izrazio zadovoljstvo sastankom i istakao da je zahvalan dvema stranama što su došli u Berlin na razgovor.

"Napravili smo dobar napredak jutros u pravcu potpisivanja Pisma o namerama o saradnji u oblasti železnica", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Grenel.

On je dodao da je diskusija bila veoma konstruktivna pa je bilo vremena da se razgovara i o drugim važnim temama, ali nije precizirao o kojim temama.

"Radićemo na tome da se Pismo o namerama završi sledeće nedelje ili ubrzo posle toga", precizirao je Grenel i dodao da će se konsultacije sa stručnjacima na obe strane odvijati preko i-mejla.

Specijalni izaslanik predsednika SAD rekao je da želi da zahvali prištinskim i beogradskim ekspertima što su doputovali u Berlin na razgovore.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas, nakon razgovora sa Grenelom , da se konkretnim rešenjima nada u predstojećem periodu.

"Sa ambasadorom Grenelom smo imali sastanak o obnavljaju železničkog saobraćaja između centralne Srbije i KiM i nadam se da ćemo u predstojećem periodu doći do konkretnih rešenja, koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi i građanima doneti korist", rekao je za Tanjug Đurić, koji je predvodio delegaciju Srbije na sastanku u Berlinu.

Đurić nije izneo detalje razgovora.

Sastanak, iniciran u dogovoru Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, trajao je duže od tri sata.

Prema Tanjugovom izvoru, na sastanku u Berlinu se razgovaralo samo o komercijalnim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga, koji će se i dalje voditi pod okriljem EU, ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, koje je uvela Priština.

Železnički saobraćaj između centralnog Kosova i juga centralne Srbije u prekidu je duže od dve decenije.

Predsednik Vučić preneo je novinarima posle sastanka sa Grenelom, da mu je ukazao na značaj ukidanja taksi, pošto je besmisleno da postoji železnička linija između Beograda i Prištine, a da u tom saobraćaju nemamo robu.

Borel: Radićemo najbolje da olakšamo dijalog Srbije i tzv. Kosova

Šef diplomatije EU Žosep Borel i ministar spoljnih poslova Nemačke Heiko Mas tokom sastanka u Berlinu razgovarali su i o situaciji na Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

"Uradićemo najbolje što znamo kako bi olakšali dijalog Srbije i Kosova", poručio je Borel.

Visoki predstavnik EU je obavestio šefa nemačke diplomatije i o svojim planovima za posetu Beogradu i Prištini krajem ove nedelje.

"Kada je u pitanju Zapadni Balkan imamo zajedničku viziju kako da dođemo stabilnosti i bezbednosti u ovom važnom regionu koji je u našem neposrednom okruženju", naglasio je Borel.

Žosep Borel je u Berlinu upozorio na sve veći broj izazova širom sveta i ukazao na činjenicu da EU često ”ostavi vakum koji drugi igrači popune”.

"Moramo biti više ujedinjeni i imati zajedničko shvatanje sveta kako bi razvili jaču zajedničku bezbednosnu i spoljnu politiku", naglasio je Borel.

On je pozvao Nemačku da preuzme vodeću ulogu i izgradnji takve Evrope.

"Ništa se ne može uraditi bez Nemačke i znam da će moj posao biti uspešan samo ukoliko imam vašu podršku", izjavio je Borel nakon sastanka sa Heikom Masom.

Ljekaj: Dogovor mora biti u skladu sa kosovskim zakonima

Odlazeći kosovski ministar za saobraćaj i infrastrukturu Palj Ljekaj, izjavio je da svaki postignuti dogovor "mora biti u skladu sa kosovskim zakonima i ustavom".

Ljekaj je na svom fejsbuk profilu napisao da su privremene prištinske institucije spremne da doprinesu, kako navodi, "stabilnosti i dobrosusedstvu", ali da svaki dogovor sa Beogradom mora biti u skladu sa "kosovskim zakonima i ustavom".

Veselji: Napredak u razgovoru o obnavljanju železnice

Današnji razgovori su bili dobri i napravljen je napredak, izjavila je Džema Veseli, zadužena u privremenoj administraciji u Prištini za kopneni saobraćaj u kosovskom ministarstvu za infrastrukturu, Kšema Veselji.

"Imali smo dobre razgovore. Napravili smo napredak i dogovorili se da uspešno završimo razgovore u narednim danima ", rekla je Veselji, prenela je prištinska Gazeta Ekspres.

Haradinaj: Obnavljanje saobraćaja nije nastavak dijaloga

Odlazeći premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da ova faza obnavljanje avio i železničkog saobraćaja na relaciji Beograd - Priština ne znači nastavak dijaloga.

Haradinaj je, kako prenosi prištinska Gazeta Expres, rekao novinarima da sa Grenelom, nije razgovarao o obnavljanju železničkog saobraćaja.

Haradinaj, kaže da proces implementacije ovog dogovora može potrajati, jer je, kako je rekao, kosovska železnica u veoma lošem stanju i u procesu su rekonstrukcije.

Dodao je da je reč o velikom projektu koji se realizuje u saradnji sa EU.

Kazao je i da obnavljanje železničkog saobraćaja na relaciji Beograda - Priština neće biti na štetu Kosova.

"Voz jeste opcija, ali nije realna zbog loše infrastrukture, koja nije adekvatna za upotrebu", rekao je Haradinaj i ponovio da to ne znači obnavljanje procesa dijaloga.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Berlinu danas o železnici, Đurić predvodi delegaciju Srbije

Izvor: Blic, 27.Jan.2020

Na osnovu dogovora specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, danas će se u Berlinu razgovarati o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između centralnog Kosova i juga centralne Srbije, koji je u prekidu duže od dve decenije,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.