Tzv. Kosovo ne može postati članica UNESKO: Vučić nakon obraćanja pred Generalnom konferencijom UNESKO

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2019, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tzv. Kosovo ne može postati članica UNESKO: Vučić nakon obraćanja pred Generalnom konferencijom UNESKO

"Mi u Srbiji znamo da je UNESKO za nas najznačajniji oko zaštite srpskih spomenika na KiM"

Predsednik Vučić je rekao da je UNESKO sada ponovo organizacija koju svi poštuju, kao i da je UNESKO značajan za razvoj obrazovanja sa svojim novim strategijama.

- Imamo dobre odnose sa Unesko i ne postoji nikakva doza straha da bi neko mogao da naruši poredak u kojem su članice Unesko samo međunarodno priznate zemlje. To znači da sam uveren da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovo ne može da postane članica Unesko i da će Srbija u ovoj veoma značajnoj organizaciji uvek uspeti da u budućnosti odbrani svoje interese - rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Unesko je, prema njegovim rečima, ponovo organizacija koju svi poštuju, što se, kako ističe, vidi i po ogromnom odzivu zemalja na ovoj konferenciji.

- Mi u Srbiji znamo da je UNESKO za nas najznačajniji oko zaštite srpskih spomenika na KiM. A i na tome sam i inasistirao. Tražili smo da još jednom upozorimo na naše dragulje zaštite južno od Ibra: Pećku patrijaršiju, Bogorodicu Ljevišku i Granačanicu - rekao je Vučić.

- Očigledno je da Francuska želi rešavanje kosovskog čvora i da su bilateralani odnosi Srbije sa Francuskom dobri - rekao je Vučić i dodao da raste broj francuskih kompanija u Srbiji.

Kako kaže, ponosan je što je imao priliku da predstavlja zemlju koja je dobila takvu podršku francuskog predsednika Makrona.

"Zaštita srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji." - Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj konferenciji @UNESCO #unescoGC

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 13, 2019 at 2:00am PST

Komantarišući akcije pokreta Dveri Vučić je rekao da zapravo ni ne zna šta bi odgovorio ovima iz Dveri.

- Kakvo je to stvaranje velike Albanije, tako što ćemo moći da idemo sa ličnom kartom i mi i oni, kako misle da nam ekonomija napreduje. Zašto mislite da nam danas ekonomija napreduje, danas a ne pre 25 godina - rekao je Vučić, i dodao:

- Ja brinem o onome čega mi imamo najviše. Mi ćemo da imamo i vagone za vozove, imaćemo i Bošovu fabriku kućnih aparata. Mi sa svim državama u regionu sem sa Mađarskom imamo suficit - naglasio je Vučić i dodao da su oni koji iznose suprotne tvrdnje neobrazovna i neozbiljni.

Kako kaže, ljudi neće politiku u kojoj kada gradite i spajate zemlje, regione i narode, oni kažu da to ne valja.

- Kada ih pitate šta tu nije dobro, oni ne znaju da vam kažu šta tu nije dobro - objašnjava predsednik.

Kada su u pitanju napadi sa raznih strana Vučić je rekao da to govori koliko je zapravo inicijativa za "mali šengen" dobra.

- Oni bi voleli da uživaju u jednoj bari i žabokrečini - naveo je predsednik.

Kako je rekao, Svetska banka smatra da bismo mogli da uštedimo 3,5 milijardi dolara.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.