Tužilaštvo vodi istragu o svim navodima Martijevog izveštaja

Izvor: RTS, 06.Dec.2018, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo vodi istragu o svim navodima Martijevog izveštaja

Specijalizovano tužilaštvo za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, sa sedištem u Hagu, vodi istragu o svim navodima sadržanim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji je sastavio švajcarski senator Dik Marti, rečeno je "Tanjugu" u tom tužilaštvu. 
Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun predstavio je poverljivi, do sada neobjavljeni izveštaj, u kojem, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je naveo, osam Albanaca, pripadnika tzv. OVK, svedoči o trgovini organima na Kosovu.

On je dodao da je predmet ilegalne trgovine organima sastavni deo izveštaja Dika Martija, na osnovu kojeg je formirano Specijalno tužilaštvo za zločine OVK.
U Specijalizovanom tužilaštvu kažu da su putem Martijevog izveštaja prikupili i da nastavljaju da prikupljaju dokaze iz svih mogućih izvora, napominjući da ne mogu da daju informacije o statusu konkretnih istraga, ali da svakako nameravaju da razmotre i u potpunosti istraže sve navode. 
Što se tiče pozidanja prvih optužnica, u tužilaštvu kažu da ne daju informacije o tome.
Gostujući na RTS-u, Drecun je jutros kazao da se u pomenutom izveštaju navodi svedočenje osam Albanaca, pripadnika tzv. OVK, koji "znaju celu priču".
"Četiri svedoka su direktno učestvovala u transportu najmanje 90 etničkih Srba i drugih u ilegalne zatvore u centralnoj i severnoj Albaniji. Trojica od njih su isporučivali zarobljenike u kuću-kliniku južno od Burela. Dva svedoka tvrde da su učestvovala u transportu delova tela i organa na aerodrom ''Rinas'' u blizini Tirane", rekao je, pored ostalog Drecun.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PADA ZID ĆUTANjA: Osmorica otkrivaju ubice iz „žute kuće“

Izvor: Večernje novosti, 07.Dec.2018, 10:20

Specijalno tužilaštvo NA KiM ispituje navode iz izveštaja Dika Martija o zločinima tzv. OVK nad Srbima. Izjave svedoka o trgovini organima nalaze se u poverljivom dokumentu SPECIJALIZOVANO tužilaštvo za zločine na KiM vodi istragu o svim navodima sadržanim u izveštaju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.