Trenta: Kfor će nastaviti da igra važnu ulogu na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2018, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trenta: Kfor će nastaviti da igra važnu ulogu na Kosovu i Metohiji

KFOR, kojim komanduje italijanski general, nastaviće da igra važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu, izjavila je ministarka odbrane Italije Elizabeta Trenta u razgovoru sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je rekla da Italija poštuje vojnu neutralnost Srbije, ali i da ceni opredeljenje naše zemlje za saradnju sa NATO, a posebno učešće pripadnika srpske vojske u mirovnim misijama UN >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i EU širom sveta, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Ministarka Trenta je naglasila da Italija smatra da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Dvoje sagovornika su se saglasili da je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Vučić je, govoreći o regionalnoj situaciji, izrazio veliku zabrinutost zbog koraka koje Priština preduzima za formiranje tzv. kosovske vojske, upozorivši da bi Srbija, eventualnim ulaskom te vojske na sever Kosova i Metohije, bila "saterana u ćošak".

On je posebno ukazao na to da nijedan međunarodnopravni dokument ne predviđa formiranje tzv. kosovske vojske i izrazio očekivanje da će Italija razumeti da bi takvi neodgovorni potezi mogli da ugroze mir i stabilnost i dovedu do tragičnih posledica.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost za podršku Italije evropskom putu Srbije, kao i zainteresovanost za razvoj saradnje dveju zemalja u svim oblastima.

On je istakao da je za srpsku ekonomiju važno da privuče investicije italijanskih malih i srednjih preduzeća, ali i da usvoji njihova iskustva u radu.

Predsednik Vučić i ministarka Trenta su istakli da će sledeće godine dve zemlje obeležiti dva važna jubileja: 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva, što će biti prilika za potvrdu prijateljstva i saradnje Srbije i Italije, dodaje se u saopštenju.

Elizabeta Trenta je prvi član nove italijanske Vlade, predvođene Ligom Sever i Pokretom pet zvezdica, koji posećuje Beograd.

Vulin: Srbija protiv "vojske Kosova" i ostaje neutralna

Srbija je vojno neutralna zemlja i zahvalna je na stavu Italije koja tu našu poziciju neutralnosti razume i prihvata, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom susreta sa svojom italijanskom koleginicom Elizatebom Trentom.

On je ministarki Trenti zahvalio na ulozi italijanskih vojnika u misiji KFOR i na njihovom ponašanju u najtežim trenucima za srpski narod na Kosovu i Metohiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Da nije bilo hrabrosti italijanskih vojnika tokom martovskog pogroma 2004. godine, mi danas ne bismo imali neka od najsvetijih mesta u našoj pravoslavnoj crkvi. Zato sam veoma ohrabren što ste mi rekli da se italijanski kontingent u okviru KFOR-a na Kosovu i Metohiji neće umanjivati i da će Italija nastaviti da daje komandante KFOR-a", istakao je ministar Vulin.

On je dodao da predsednik Aleksandar Vučić, koji vodi pregovore sa predstavnicima Prištine, vodi hrabru i doslednu politiku.

"To je politika traženja kompromisa, politika koja hoće da razume da na prostoru čitavog Balkana moraju vladati mir i stabilnost. Upravo zbog toga Srbija ne može da prihvati formiranje 'vojske Kosova', jer smatra da formiranje bilo kakvih paravojnih snaga na prostoru Kosova i Metohije zapravo stvara nestabilnost, nemir, izazivaju opasnost, ne samo za Srbiju već za čitav region. Rezolucija 1244 jasno kaže da je jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije KFOR i još jednom bih zahvalio Italiji na njenom učešću i doprinosu u okviru KFOR-a", istakao je Vulin.

On je rekao da je ponosan na zajedničko učešće sa predstavnicima italijanske vojske u misiji UN u Libanu i veoma zadovoljan što smo zajedno u stanju da drugim narodima obezbedimo mir.

"Radujem se nastavku naše saradnje", poručio je ministar Vulin i dodao da se nada i da će vojno-ekonomska saradnja Srbije i Italije biti bolja nego do sada i da će italijanska strana uvideti kako srpska vojna industrija ima mnogo toga da ponudi.

On je izrazio zadovoljstvo time što je jedna od prvih poseta u mandatu italijanske ministarke odbrane upravo poseta Beogradu.

"Veoma je važno da Srbija i Italija nastave sa tako dobrim odnosima kada je u pitanju saradnja ministarstva odbrane", dodao je Vulin.

 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.