Transformacija KBS u vojsku je suverena odluka Kosova

Izvor: B92, 12.Dec.2018, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Transformacija KBS u vojsku je suverena odluka Kosova"

Transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova predstavlja suverenu odluku Kosova.

To je izjavio komandant združenih savezničkih snaga u Napulju, američki admiral Džejms Fogo.

On je u Skoplju, kako prenose lokalni mediji, rekao da je to suverena odluka koju treba da donesu poslanici u kosovskom parlamentu.

"Kosovo je demokratska zemlja kao što je i vaša zemlja (Makedonija), isto kao što je i Srbija. U demokratiji birate poslanike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji donose odluke u vaše ime", rekao je Fogo.

Prema njegovim rečima, ukoliko se donese odluka o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, za to će biti potreban period koji može da bude i 10 godina.

"U međuvremenu moj i posao general-majora Lorenca D’Adarija je da obezbedimo bezbednost u toj zemlji i da garantujemo slobodu kretanja", rekao je Fogo na konfereciji za novinare nakon sastanka sa ministarkom odbrane Makedonije Radmilom Šekerinskom.

On je podsetio da NATO na Kosovu ima 4.000 pripadnika i da su spremni za svaku odluku koju će doneti kosovski parlament u toku ove godine i da će ostati tamo da garantuju bezbednost zemlje.

Kosovski parlement će 14. decembra održati sednicu na čijem dnevnom redu je glasanje o nizu zakona kojim bi se sadašnje Bezbednosne snage transformisale u Vojsku Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.