Teodosije: Crkvi i vernicima na Kosovu i Metohiji potreba dodatna zaštita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 11:59

Teodosije: Crkvi i vernicima na Kosovu i Metohiji potreba dodatna zaštita

Bratstvo manastira Visoki Dečani i Eparhija kosovsko-metohijska ne osećaju se sigurno i zaštićeno i nema poverenje u kosovske institucije, poručio je danas vladika Teodosije, koji je pozvao da se u nastavku procesa dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mere zaštite svetinja SPC i vernog srpskog naroda na KiM.

U opširnom saopštenju dostavljenom medijima, vladika ističe brojne bezbednosne pretnje sa kojima se manastir Visoki Dečani suočava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Poslednjih godina, ističe, tu su i institucionalni pritisci, pretnje, medijski napadi, kao i otvoreno nepoštovanjem kosovskih zakona.

"Zbog svega toga, bratstvo manastira Visoki Dečani, ni eparhija ne osećaju se sigurno i zaštićeno", poručio je vladika Teodosije.

Uz podsećanje na sve nevolje i probleme sa kojima se suočavaju zbog, kako navodi, svakodnevnog kršenja zakona, ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čestih pljački i skrnavljenja hramova, grobalja, sprečavanja povratka proteranog naroda i onemogućavanja pristupa vernika nekim od verskih objekata, vladika ističe da u postojećim okolnostima ne mogu da imaju poverenje u kosovske institucije i njihovu, kako kaže, tobožnju zaštitu".

On je apelovao na intenzivniju međunarodnu zaštitu srpskih svetinja i prava, jer je, kako ističe, međunarodno civilno i vojno prisustvo trenutno jedini garant njihovog opstanka. "Podržavajući svesrdno princip da se svi problemi moraju rešavati mirno i civilizovano, smatramo da je zbog svega navedenog neophodno da se u procesu dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mere zaštite svetinja SPC i našeg vernog naroda, kao važan preduslov za rešavanje postojećih pitanja na Kosovu i Metohiji", naveo je, između ostalog, vladika.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vladika Teodosije: Nemamo poverenja u institucije u Prištini

Izvor: RTS, 19.Apr.2021

Vladika raško-prizrenski Teodosije zabrinut je negativnim reakcijama u Prištini povodom svrstavanja manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih kulturno-istorijskih spomenika u Evropi, istakavši da se višegodišnja kampanja skrnavljenja i uništavanja srpske pravoslavne kulturne baštine...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.