Tači naredio zaustavljanje voza po svaku cenu

Izvor: B92, 14.Jan.2017, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači naredio zaustavljanje voza "po svaku cenu"

Priština -- Prištinski portal Ekspres javio je da je kosovski predsednik Hašim Tači "naredio" da se "po svaku cenu" spreči ulazak voza "kosovskih Srba", prenosi Kossev.info

Tači je, kako je ovaj prištinski portal javio, pozvao kosovskog ministra unutrašnjih poslova Skendera Hisenija i direktora Policije Kosova Špenda Madžunija da "ne dozvole" ulazak voza i da se sačuva "teritorijalni integritet i suverenitet".

"Imajući u vidu nemar vlasti, pozvao sam svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kancelariju, poštujući ustavnost i zakonitost, a u okviru svojih nadležnosti, kako bi se očuvao teritorijalni suverenitet i integritet, pozvao sam i ministra unutrašnjih poslova i direktora policije. Pitao sam ih da spreče ulazak voza na Kosovo odmah i po svaku cenu. Imam puno poverenje da će vlasti sprovesti ustavnu i zakonsku odgovornost. Institucije treba da izvrše tu obavezu. Što je dosta, dosta je. Imaćemo nultu toleranciju prema Beogradu koji krši teritorijalni integritet Kosova," rekao je Tači za Ekpres.

Tači je ranije pozvao nadležene inistucije u Prištinu da zakonskim merama hitno zaustave voz koji je ka Kosovskoj Mitrovici krenuo iz Beograda.

On je tada naveo da voz treba da se zaustavi zbog neprihvatljivog nacionalstičkog obeležja koje je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Tači je, kako prenose prištinski mediji, naveo da su u tom vozu i zvaničnici Srbije koji nisu dobili dozvolu za ulazak na Kosovo.

"Kosovo poštuje slobodu kretanja ljudi i robe. Međutim, ulazak voza sa nacionalističkim parolama iz Srbije, koje su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova je potpuno neprihvatljiv. U tom vozu ima i putnika i visokih zvaničnika Srbije koji nisu dobili dozvolu za ulazak na Kosovo prema procedurama na snazi", rekao je Tači.Kosovski predsednik ističe da svemu ilegalnom što dovodi u pitanje državni suverenitet Kosova, treba stati na put.

"Ovaj voz je nova provokacija i vlasti na Kosovu treba da preduzmu potrebne mere da ga hitno zaustave", rekao je Tači.

Sa beogradske železničke stanice jutros je krenula probna vozna linija do Kosovske Mitrovice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da bi zaustavljanje te kompozicije značilo kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja.

Đurić je podsetio da linija Kraljevo - Kosovska Mitrovica već dugo funkcioniše, da je ovo samo njen produžetak i da ne zna zbog čega bi to trebalo da bude problem.

Dolazak voza u Mitrovicu očekuje se večeras oko 19 sati.

Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih mansitra na Kosovu koje su pod zaštitom Uneska.

Kosovska ministarka Edita Tahiri juče je od EU zatražila da zabrani ulazak voza na Kosovo jer, kako je ocenila, Beograd time destablizuje Kosovo i narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

Pročitajte još:

Kosovo: Proverava se pruga zbog snimka eksploziva VIDEO

Jarinje: Pruga pod opsadom policije, čeka se voz FOTO

EU se oglasila povodom zahteva Prištine da se zaustavi voz

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.