TUŽNE NADE LAŽNE DRŽAVE: Ovaj potez Prištine je bio prethodnica UBIJANJA PREGOVORA

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2019, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUŽNE NADE LAŽNE DRŽAVE: Ovaj potez Prištine je bio prethodnica UBIJANJA PREGOVORA

Još pre usvajanja pregovaračke platforme kojom se ubija svaka mogućnost daljeg dijaloga sa Beogradom, nepriznato Kosovo je i četvrti put poslalo zahtev za članstvo u Interpolu, a Generalni sekretarijat je potvrdio da je zahtev zvanično primljen.

Viši zvaničnik Interpola, kako prenosi kosovska štampa, rekao je da će Generalna skupština zasedati u oktobru u Čileu, ali da još nije poznata agenda. Isti izvor >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << navodi da je tzv. Kosovo poslalo aplikaciju 31. januara.

Ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao je da je optimista što se tiče novog zahteva, kao i da članstvo tzv. Kosova u Interpolu „nikome ne predstavlja pretnju“.

Lažna država je prvobitno najavila da ove godine neće aplicirati za prijem u ovu organizaciju. Šta je uticalo na promenu stava?

Jedna od spekulacija je da je tzv. Kosovu „obećano“ da će biti primljeno u Interpol, ukoliko suspenduje takse Srbiji na 120 dana, kako bi mogli da se nastave razgovori sa Beogradom.

Politički analitičar Dragomir Anđelković uveren je da Beograd uz sebe ima dovoljno država da može da blokira ulazak Kosova u Interpol.

- Beograd ne sme da prihvati takvu vrstu kombinacije, jer ako bi pokazali tu vrstu spremnosti sa Interpolom, sutra bi se na nas vršio pritisak da Priština uđe i u Ujedinjene nacije. Naprosto, sa teroristima i separatistima se ne može ovako pregovarati - decidan je Anđelković.

S obzirom da je Srbija ostala čvrsto pri stavu da se protivi ulasku Kosova u Interpol, moguće je da su neki od zapadnih mentora Prištini obećali da će „ubediti Srbiju“. Anđelković smatra da ako Albanci ne žele neki generalni, strateški sporazum bez ucena, onda i Beograd mora da ostane pri čvrstom stavu - bez obzira na sve.

- Neke države verovatno obećavaju da će sa Beogradom probati da naprave sporazum: da mi ne lobiramo protiv ulaska Kosova u Interpol, a da zauzvrat oni ukinu takse. Tako nešto ne sme da se uradi - naglašava Anđelković.

Prethodno zasedanje Generalne skupštine bilo je u novembru prošle godine, kada je odbijen zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji. Kosovo je već tri puta apliciralo za prijem u ovu organizaciju. Bezuspešno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.