TRAMP DONOSI ISTORIJSKU ODLUKU O KOSOVU?! Srbija je kec iz rukava predsedniku SAD pred izbore!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2020, 21:25

TRAMP DONOSI ISTORIJSKU ODLUKU O KOSOVU?! Srbija je "kec iz rukava" predsedniku SAD pred izbore!

Ako Bajden pobedi, pozicija Srbije u rešavanju kosovskog problema biće nepovoljnija

Urednica portala "Pavlović todej", Ksenija Pavlović Mekatir, izjavila je danas da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa veoma zainteresovana za spoljnopolitički uspeh pred izbore u novembru, da Amerika ne želi da nameće rešenja za KiM, jer se Tramp brendira kao mirotvorac, ali da je zainteresovan za postizanje istorijskog mirovnog sporazuma.

Ipak, ocenila je, ono >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << što može da se očekuje 2. septembra u Beloj kući na sastanku Beograda i Prištine zavisi isključivo od Srba i Albanaca.

- Ako bi Srbi i Albanci uspeli da nađu prihvatljivu formulu za trajni mir, Amerika bi to podržala, a onda bi i EU morala to da podrži. Svim međunarodnim akterima je cilj da se problem trajno reši, ali se dosta razlikuju u pristupu. Jedan od nepoznatih faktora je zapravo to da li Hoti, ili ko je od Albanaca sada zadužen za razgovore, želi da taktizira i sačeka rezultat američkih izbora u novembru - rekla je ona.

Kako je ocenila, najviše pažnje Balkanu posvetila je administracija Bila Klintona, koja je postavila kurs spoljne politike prema Srbiji i Zapadnom Balkanu koji od tada Stejt department prati.

- Tramp ne posvećuje veliku pažnju Balkanu u odnosu na sva druga spoljnopolitička pitanja koja su prioriteti za Ameriku, ali ono što razlikuje Trampovu administraciju od svake druge kada je KiM u pitanju je to da nije zainteresovan da slepo prati politiku koju su postavile demokrate u prethodnim decenijama. U tom smislu, za Srbiju bi najbolje bilo da pokuša da dobije najbolji mogući ishod do novembra - smatra ona.

Kako kaže, ako Bajden pobedi, pozicija Srbije u rešavanju kosovskog problema biće nepovoljnija, jer će Bajden ići na priznanje u sadašnjim okvirima, međutim, samim tim i albanska strana neće imati mnogo uspeha, jer bez saglasnosti Srbije neće moći nigde da stigne, a vreme zavrtanja ruke za priznanje Kosova je prošlo.

Pavlović Mekatir objašnjava da nema mnogo razlike za Srbiju po pitanju strateškog partnerstva da li je predsednik Bajden ili Tramp, demokrata ili republikanac, jer je Stejt department pun diplomata koji ostaju na istim mestima, budući da ta mesta nisu politička postavljenja.

- Ono što Srbija treba da radi na spoljnopolitičkom planu je da gradi i učvršćuje dugoročno strateško partnerstvo s Amerikom, na način na koji to rade Velika Britanija ili Novi Zeland - rekla je ona i dodala da problem KiM nije zastupljen u američkim medijima i da američki novinari ne znaju mnogo o Kosovu već formira mišljenje na osnovu onoga sto načuju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.