TEMELJ SLOBODE I STVARANJA SRPSKOG NARODA - SAMO SRBIJA POLAŽE PRAVO NA KOSOVO: Vučić objasnio šta je kosovski mit

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2021, 00:32

TEMELJ SLOBODE I STVARANJA SRPSKOG NARODA - SAMO SRBIJA POLAŽE PRAVO NA KOSOVO: Vučić objasnio šta je kosovski mit

Kada govorimo o mitu, je li mit da Srbija polaže pravo na Kosovo, jel mit da niko drugi ne polaže pravo na Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je večeras na televiziji "Euronews" i tom prilikom objasnio šta znači kosovski mit.

Kosovo je jedno od pitanja koje deli građane Srbije. Istraživanja Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative pokazuje da 55 odsto ispitanih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smatra da Kosovo nije izgubljeno, 36 da jeste.

Vučić je juče u Kruševcu rekao da ne treba da živimo u mitovima, ma koliko oni bili lepi i ma koliko ih voleli. Šta je to kosovski mit? 

- Sad, možete da govorite i o kosovskom mitu i o kosovskom epu. Kosovski mit je ako ne vidite stvarnost, ako ne vidite da se ona svakodnevno menja i ako ne vidite da mi nismo u tako idelanoj poziciji kao što bismo želeli to sebi, neretko, da predstavimo. Ali, živeti bez kosovskog epa i ne računati na vrednost svega onoga što su naši preci uradili i odustajati od svega je takođe deo onog drugog dela kosovskog mita. Nama je potreban racionalan, pragmatičan pristup u rešavanju tog problema, otvorena vrata za razgovor, za pronalaženje rešenja sa Prištinom, stvaranje više poverenja jednih između drugih... Za to je potrebno ponekad i vreme i potrebna je veća odlučnost i onoga što neretko eufemistički nazivamo međunarodnom zajednicom, da podrži i Beograd i Prištinu na različite načine da bi mogli da dođu do kompromisnog rešenja - rekao je Vučić.

. Šta je mit? 

- Mit je da je sve lako i jednostavno i da treba samo svetu da kažemo sklonite se odavde i ne moramo da razgovaramo ni o čemu, to je samo naše. To prosto nije lako spojiti sa svim onime što je relano, ali je isto ako i mit sa druge strane na Srbija ne polaže nikakvo pravo i da srpski narod ne polaže nikakvo pravo na Kosovo. Tako da, negde u sredini bi trebalo pronaći racionalno i kompromisno rešenje - rekao je Vučić.

Kako ste razumeli partijarha juče na Gazimestanu? Poručio je da je kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naorda i da će, ukoliko srpski narod izgubi svoj koren, svoj duhovni identitet, izgubiti sve i postati bezoblična masa od koje se ne može praviti gotovo ništa. 

- To je više puta ponovljena poruka patrijarha, kako i Porfirija, tako i prethodnog patrijarha Irineja. Ali on je tu govorio pre svega, ako ste primetili, o duhovnim vrednostima i kosovskom zavetu koji se tiče ne našeg pojimanja istorije, već našeg stanja duha i onoga što bi trebalo da radimo u budućnosti. Ne ulazeći u to šta je želeo patrijarh Porfirije, a svakako znam da se zalaže za očuvanje integriteta Srbije, odnosno Kosova kao dela Srbije, ja mislim da je pitanje svih naših zaveta i kakva će nam biti budućnost i hoćemo li moći da obezbedimo našoj deci na Kosovu i Metohiji bezbednost, sigurnost i hoćemo li moći svim ljudima ovde da obezbedimo veće plate, veća primanja, penzije, bolji ambijent za njihov posao... - rekao je Vučić i dodao:

- Ja mislim da su to strahovito važna pitanja, a mi moramo da računamo da bez kompromisnog rešavanja kosovsko-metohijskog čvora, baš kao što sam rekao i NSRS, neko jednog dana taj konflik može da odmrzne, a odmrzavanje tog konflikta, iako mnogima danas veoma privlačno zvuči ideja zamrznutog konflikta, odmrzavanje nas vodi u katastrofu. U nemire, sukobe, nešto što nikome od nas nije potrebno, a ponajmanje Srbiji koja u ovom trenutku najbrže ide napred ekonomski - rekao je Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.