Svetinje na KiM – svedočanstvo pravoslavnog bitisanja

Izvor: RTS, 19.Mar.2019, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetinje na KiM – svedočanstvo pravoslavnog bitisanja

Srbi sa severa Kosova o Vaskršnjem postu pohode srednjovekovne svetinje: Devič, Gorioč i Budisavce, manastire o kojima se staraju monahinje Eparhije raško-prizrenske.
Metoh do metoha i osveštana zemlja pra, pradedovska – Metohija. Kao na dlanu, srpsko srednjovekovno kultutno nasleđe. Svedočanstvo milenijumskog pravoslavnog bitisanja. Tu, nadomak Peći i metoh drevne lavre Pećke Patrijaršije, Manastir >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Budisavci. Živopisan je krajem 16. stoleća.

"Jedna od najlepših celina ostala je na južnom zidu, gde se portreski prikazan patrijarh Makarije sa modelom hrama i dugim molitvenim natpisom, obraća Hristu", navodi slikarka i konzervazor za zaštitu spomenika kulture dr Svetlana Pejić.
Nad Istokom se kao zaštitnik grada izdiže Manastir Gorioč, metoh Visokih Deačana. U znak zahvalnosti svetitelju Nikoli što mu je na tom mestu nagorele oči iscelio, podiže ga kralj Stefan Dečanski. Izuzetno vrednu zbirku rukopisa u Petrograd je 1858. odneo istoričar Giljferding.
"Mi smo u tom srednjem veku tražili tamu, ne videći dominantnu svetlost. Imamo sreću da danas postajemo svesni te svetlosti i ta svetlost je putokaz za budućnost, nada mogućeg opstajanja i nada mogućeg vaskrsenja", poručuje profesor Srednjovekovne književnosti Dragiša Bojović.
U Drenici su još uvek vidljivi tragovi martovskog pogroma.
Drevna svetinja nadomak Srbice, koja danas slovi za Skenderaj, pominje se daleke 1455. godine u turskom popisu, kao crkva posvećena Vavedenju Svete Bogorodice sa monasima.
U zadužbini Joanikija Devičkog dolazili su na iscelenje svetitelju, ne samo pravoslavci.
"Oni koji znaju vrednost šest vekova postojanja ovog manastira, istorijski, a još više duhovno, oni to prepoznaju", ističe igumanija Manastira Deviča mati Anastasija.
Behari se Drenica, pa se sa mirisom proleća širi i miris tamjana – razleže se na sever Kosova i kao da budi nadu u povratak raseljenih na iskonsku zemlju predaka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.