Sud u Hagu: Odšteta za žrtve OVK pod jednim uslovom

Izvor: B92, 28.Feb.2022, 18:48

Sud u Hagu: Odšteta za žrtve OVK pod jednim uslovom

Sud za zločine boraca OVK u Hagu utvrdio je da žrtve ne mogu ostvariti pravo na obeštećenje pred sudovima na Kosovu.

Sud je iz tog razloga odlučio je da, u procesu protiv Saljiha Mustafe (Salih), sam odredi odštetu, ukoliko Mustafu proglasi krivim.

Raspravno veće, koje sudi Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima u pritvoru OVK u selu Zlaš u aprilu 1999, ocenilo je da "ne bi bilo primereno da žrtve uputi na građansku parnicu pred sudovima na Kosovu". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ako osudi Mustafu, tročlano veće će, stoga, samo doneti nalog za obeštećenje žrtava.

U odluci, objavljenoj na internet stranici suda, raspravno veće je - na osnovu izveštaja trojice pravnih stručnjaka - zaključilo da nije realno da bi žrtve mogle ostvariti pravo na obeštećenje pred sudovima na Kosovu.

Odlučujuća za donošenje takvog zaključka je činjenica da identitet žrtava ne bi, po tamošnjem zakonu, mogao da bude zaštićen u građanskim parnicama na Kosovu.

Raspravno veće pozvalo se na nalaz jednog od pravnih eksperata da do sada nijedna žrtva pripadnika OVK, osuđenih na Kosovu, nije pokrenula parnicu za naknadu štete pred kosovskim sudovima.

Iako na Kosovu postoji zakon o obeštećenju žrtava zločina, taj zakon, po ekspertima, ne primenjuje se na žrtve OVK.

Raspravno veće, pored toga, navodi i mišljenje trojice pravnih stručnjaka da pravosudni sistem Kosova pati od "korupcije i spoljnog (političkog) mešanja" i nedostatka odgovornosti.

Jedan od eksperata upozorio je i da "sudska praksa na Kosovu i stav prema sudu (u Hagu) ne sugerišu da bi pravosudne i administrativne vlasti bile voljne da obeštete žrtve".

U procesu protiv Mustafe, po odluci sudija, učestvuju tri direktne žrtve i šestoro članova porodica osoba koje su bile pritvorene i mučene u Zlašu.

Raspravno veće postavilo je, istovremeno, pitanje Ministarstvu pravde Kosova da li bi - ako Mustafa bude osuđen, ali ne može da isplati odštetu - žrtve mogle biti obeštećene iz fonda za odštetu koji već postoji na Kosovu.

Veće, alternativno, sugeriše da bi iz budžeta Kosova mogao biti ustanovljen novi fond za obeštećenje žrtava po presudama suda za zločine boraca OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Mustafa (49), koji je bio komandant jedinice OVK zvane BIA ili Shifterat (Orlovi), optužen je, u četiri tačke, za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo u logoru OVK u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, od 1. do 19. aprila 1999.

OVK je šestoricu pritvorenih Albanaca smatrala "kolaborantima" sa srpskim vlastima ili političkim protivnicima.

Jedan od pritvorenih, po optužnici, ubijen je u Zlašu, a petorica su puštena na slobodu.

Mustafu su 24. septembra 2020. u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag i od tada je u sudskom pritvoru.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio je da nije kriv. Tužilaštvo je nedavno završilo izvođenje dokaza protiv Mustafe, a raspravno veće potom je odbilo zahtev odbrane za oslobađanje optuženog.

Proceduralna rasprava uoči početka dokaznog postupka Mustafine odbrane zakazana je za 8. i 9. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.