Sučeljavanje: Susret Bajdena i Putina istorijski, Srbija da čuva svoje interese

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 06:06

Sučeljavanje: Susret Bajdena i Putina istorijski, Srbija da čuva svoje interese

"Susret predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Džozefa Bajdena u Ženevi po značaju se može porediti sa susretom između Gorbačova i Regana, koji je označio kraj "Hladnog rata", izjavio je za RTV prof. dr Vladimir Vuletić, sociolog.

"Samit Bajden – Putin u nekom smislu je početak novog "Hladnog rata", ideja kako da se podeli svet, i ono što je činjenica, da Amerika nije uspela da nametne dominaciju, globalizacija je više koristila Kini, a Amerika pokušava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da iz te situacije izađe, pokušavaju da se vrate na "Hladni rat" da Rusi budu odgovorni za određeni deo sveta, Amerikanci za određeni deo sveta, da se onemogući širenje Kine", istakao je Vuletić.

"Gde će Srbija u toj podeli da zapadne, ako Srbija bude u sferi interesa SAD imaćemo jednu situaciju koju ćemo jako teško braniti u odnosima između Beograda i Prištine, a verovatno će Srbija ići brže ka EU, na Samitu prvi put je Putin ravnopravan sa Bajdenom, i nije slučajno data ta privilegija", rekao je Vuletić.

Bojan Bilbija, urednik u listu Politika, naglasio je da su bivši predsednik SAD Barak Obama i Bajden rekli da ne dolazi u obzir da se svet deli na neke interesne sfere, a da li su se dogodile neke promene, ostaje da vidimo.

"Inicijativa za sastanak je potekla od Bajdena, Putin je rekao da Americi neće više činiti ništa zauzvrat. Bajden je želeo da preuzme jednu vrstu kontrole nad Evropom, dok su Evropljani uvodili sankcije Rusiji, Amerika je podizala nivo privredne saradnje. Nemoguće je duboku krizu između EU i Rusije rešiti tako brzo, ali je moguće da iz Samita proistekne nešto pozitivno", naveo je Bilbija.

Zoran Panović, programski direktor "Demostata" istakao je da predsednik Rusije Putin polako ulazi u poziciju svetskih lidera kao kraljica Elizabeta i Fidel Kastro po tome koliko su promenili američkih predsednika, i Putin ima iskustvo koje drugi nemaju.

"U globalnoj areni ne postoji više ideološki sukob, sada su druge okolnosti i vratile su se stare realpolitičke okolnosti. Srbija treba da se ponaša optimalno i da nema velike nerealne ambicije, i da čuva svoje interese. Treba čuvati srpske interese, bilo koje rešenje bez Rusije je teško usvojivo", naveo je Panović.

Srđan Graovac, analitičar Centra za društvenu stabilnost, rekao je da će se Samit svakako odraziti na prostor Srbije, BiH i Kosova i Metohije, i da je Bajden poslao važnu, ključnu poruku, a to je da se Amerika vraća, da se pokaže Evropi da se SAD vratila, a sastanak sa Putinom je imao nameru da se pokaže da se razgovara sa potencijalnim saveznikom u borbi protiv kineske dominacije.

"I Rusija ima moćnu Kinu na svojim granicama, suština sastanka je bila opipavanje pulsa da li se može računati na Rusiju u obuzdavanju Kine ili je barem držati sa strane. Teško možemo očekivati da će postajati saradnja sa ruske strane, ali saradnja sa Kinom je i garant ruske bezbednosti. Stvara se koalicija "demokratskih" zemalja protiv "autoritativnih", i to je realnost sa kojom se suočavamo", naveo je Graovac.

Emisiju "Sučeljavanje" u celosti možete da pogledate ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.