Studenti Heltu: Srbi na KiM kao pred Drugi svetski rat

Izvor: RTS, 07.Dec.2018, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti Heltu: Srbi na KiM kao pred Drugi svetski rat

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici poručili su ambasadoru Nemačke u Prištini Kristijanu Heltu da nisu imali nameru da svojim performansom "Kosovošvic" uvrede Nemačku, već da ukažu da se Srbi na Kosovu i Metohiji danas nalaze u sličnoj situaciji kao pred Drugi svetski rat.
Studenti su u otvorenom pismu Heltu, koji je osudio performans "Kosovošvic" i nazvao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ga neprimerenim i odvratnim, naveli da ih je začudilo njegovo reagovanje i pitali ga da li ga je pogodilo što su studenti nosili bele trake na kojima je pisalo "Srbi" ili zbog podsećanja sveta na moguću humanitarnu katastrofu i ponavljanje slika iz prošlosti.

"Smatramo da se nalazimo u sličnim prilikama kao pred Drugi svetski rat. Srbi su na KiM proganjani, ubijani, zatvarani, maltretirani, oduzimano im je pravo na slobodu kretanja, slobodu veroispovesti, smešteni su u geta i enklave", naveli su studenti i nadovezali se pitanjem zašto "slobodarska i demokratska Evropa" ćuti na maltretiranje srpskog naroda od strane Albanaca.
Studenti su se i zapitali kako Helt, kao istoričar, može da napiše da mu je odvratan perfomans koji zahteva od Evrope, pa i njega lično, da ne dozvoli da se više nikada i nigde ne ponovi epizoda koncentracionih logora.
"Zar vi, kao istoričar, niste proučili prošlost Srba, Srbije, Kosova i Metohije? Ako jeste, onda znate koliko su Srbi stradali u prošlosti od raznih okupacija, logora i zločina u oba svetska rata", navodi se u pismu studenata.
Ambasadora pitaju i da li ga je pogodio naziv "Kosovošvic", zbog paralele sa zloglasnim logorom Aušvicom uz primedbu da je možda bio adekvatniji naziv "Kosovovac" i paralela sa Jasenovcem kojeg su, kako su primetili, čak nazivali "balkanski Aušvic".  
Studente je zanimalo i da li je Helta zgrozila scena performansa u kojoj se studentima preko rešetaka daje hleb, a uvereni su da ambasador bolje od njih zna zašto je došlo do nestašice hrane na KiM. 
Na ambasadorovu opasku da treba da čitaju istorijske udžbenike i ne iznose alternativne činjenice, studenti su odgovorili da bi rado čitali knjige i podsetili ga da vlasti u Prištini sprečavaju i dostavu knjiga napisanih ćirilicom.
Studenti su ponudili da ugoste Helta i sa njim održe akademsku debatu o istoriji, međunarodnom javnom pravu i političkim naukama i pozvali ga da pruži podršku i uzme učešće u studentskim performansima i borbi protiv ugnjetavanja. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoreno pismo nemačkom takozvanom ambasadoru u Prištini Kristianu Heltu: Ambasadore Helt, odavno si fašista i Hitlerovac

Izvor: KMnovine.com, 07.Dec.2018

Nemački ambasador u Prištini Kristian Helt (Christian Heldt) reagovao je, 6. decembra na performans „Kosovošvic“ studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici....    .Nemački takozvani ambasador i zastupnik fašizma, Kristian Helt (desno) dočekuje...

Nastavak na KMnovine.com...

Studenti Heltu: Srbi na KiM kao pred Drugi svetski rat

Izvor: B92, 07.Dec.2018

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u K. Mitrovici poručili su ambasadoru Nemačke Heltu da nisu imali nameru da performansom uvrede Nemačku Kako su naveli, imali su nameru da se Srbi na Kosovu i Metohiji danas nalaze u sličnoj situaciji kao pred Drugi svetski rat.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.