Stojanović: Bajden otklonio političku dilemu o ZSO

Izvor: RTS, 22.Avg.2016, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojanović: Bajden otklonio političku dilemu o ZSO

Posle posete potpredsednika SAD-a Džozefa Bajdena Prištini, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je da više nema političke dileme da li treba ili ne treba formirati Zajednicu srpskih opština.
Stojanović je rekao da mu je drago što su svi čuli poruke Bajdena i da veruje da će biti kako je Bajden poručio i da će se u razumnom roku energično krenuti u sprovođenje sporazuma iz Brisela.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Stojanović je ocenio da to što su pojedine stranke u Prištini "satanizovale ZSO", to radile pre svega iz usko političkih interesa, a ne jer će ZSO biti bilo kakva pretnja bilo kome.
"Mi ZSO vidimo jedino kao instrument koji će pomoći Srbima da opstanu i da prežive, jer ovaj okvir u kojem danas delujemo, nije dovoljan da bi Srbi opstali i preživeli", rekao je Stojanović.
Upitan da li je posle Bajdenove poruke sazrelo vreme da se formira najavljivano telo koje će raditi na Statutu ZSO, Stojanović je rekao da su to tehničke stvari za koje očekuje da će vrlo brzo biti rešene.
Potpredsednik SAD-a Džozef Bajden je prilikom prošlonedeljne posete Prištini rekao da će Kosovo izgubiti podršku SAD ako kosovske vlasti ne potpišu sporazum o ratifikaciji granice s Crnom Gorom i ne formiraju ZSO.
Stojanović je ocenio i da, "ukoliko bilo ko želi i smatra da dijalog treba da se nastavi, on ne može da se nastavi dok se ne sprovede ono što je već dogovoreno. Iz tog ugla ZSO mora da se sprovede", rekao je Stojanović. 
"Pomno prate šta se u Mušutištu dešava"
Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović pozvao je sve na uzdražanost a institucije da pomno prate šta se u Mušutištu dešava i da se ne dozvoli da neko namerno stvara ili želi da stvori sukob, tamo gde ne bi trebalo da ga bude - na temi prava ljudi da se vrate u svoje kuće.
Stojanović je govorio na konferenciji za novinare povodom postavljanja bilborda u selu Mušutište, u opštini Suva Reka, na kome su slike stradalih civila i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, uplakanih Albanki i razrušenih kuća.
"Oni koji su postavili bilbord nisu se oglasili, niti su rekli svoja imena ni razloge njegovog postavljanja, pa se može zaključiti da su imali neke svoje lične razloge, a to je nastavak korišćenja uzurpiranih srpskih imanja", rekao je Branimir Stojanović i dodao da će bez obzira na sve pokušaje zastrašivanja, Srbi u kosovskim institucijama nastaviti da rade na procesu povratka na Kosovo svih koji zažele.
Zamenik kosovskog premijera je izjavio da poštuje sve žrtve i stradanja, da osuđuje sve zločine, ali da zločinci imaju imena.
"Mi znamo da se 1999.godine mnogo toga teškog dešavalo na tim prostorima i žalimo za svim žrtvama koje su se desile i mi ne želimo da ih negiramo, ali i ne pristajemo na kvalifikaciju da su svi Srbi krivi zbog toga. Svaki krivac i svako ko je učestvovao u nekom zločinu ili u nekom napadu ima svoje ime i prezime i tako treba da se tretira", istakao je Stojanović.
On je apelovao na nadležne da kazne sve one koji svojim postupcima, pozivaju na rasnu, versku i nacionalnu mržnju, kako je okvalifikovao postavljanje billborda u selu Mušutište, u kome posle 1999.godine, nema nijednog Srbina.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stojanović: Bajden otklonio političku dilemu o ZSO

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Avg.2016

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je danas da posle posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Prištini više nema političke dileme da li treba ili ne treba formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO)...Stojanović je rekao da mu je drago što su svi čuli poruke Bajdena i da veruje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.