Stipendije Fondacije Privrednik za najbolje studente i srednjoškolce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2019, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendije Fondacije "Privrednik" za najbolje studente i srednjoškolce

Na prvom "Sveprivrednikovom saboru" održanom juče u Beogradu, 135 studenata i srednjoškolaca iz Srbije, 60 iz Hrvatske i brojni pitomci Fondacije "Privrednik" iz Republike Srpske dobili su stipendije za narednu godinu studiranja i školovanja. Njih dvadesetoro su studenti sa Kosova koji visoke škole završavaju u Kosovskoj Mitrovici.

Iznos mesečne stipendije u Srbiji je 10.500 dinara, u Hrvatskoj oko stotinu evra, a u Srpskoj između 200 i 400 KM, zavisno od toga da li pitomac >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Privrednika" živi i studira u istom gradu. Novac se prikuplja od donatora i zahvaljujući zalaganju pojedinaca i institucija, a među onima koji najviše pomažu su SPC, Matica srpska, SANU, SNV i brojne druge institucije.

Studentima pitomcima će pomoći, ne samo novčani iznos stipendije, već i mogućnost da pod pokroviteljstvom "Privrednika" uče strane jezike, ali i pohađaju stručne i naučne seminare u inostranstvu.

"Privrednik vodi računa o svojim studentima i štićenicima i, osim stipendije, omogućuje još dosta stvari, kao što su učenje jednog stranog jezika, osim toga, mi pitomci možemo međusobno da se upoznamo, da se družimo", kaže Milica Nikolić, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu.

"Dosta mi pomaže i to je podstrek za dalje učenje. Za Privrednik sam čula od starijih studenata, konkurisala sam i dobila stipendiju", kaže Milica Milojević, studentkinja medicine iz Kosovske Mitrovice.

Fondaciju "Privrednik" osnovao je pre 122 godine Vladimir Matijević, trgovac iz Beograda, poreklom iz Korduna, sa ciljem da pomogne siromašnijim đacima i studentima da završe školovanje. Više decenija nakon II Svetskog rata nije delovala, ali je obnovila rad 1993. godine. Podružnice joj se nalaze u Novom Sadu, Zagrebu i Banja Luci, a nedavno su najavili otvaranje jedne takve i u Crnoj Gori.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.