Stefanović: Postignut dogovor o carinskom pečatu i katastrima

Izvor: Blic, 02.Sep.2011, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Postignut dogovor o carinskom pečatu i katastrima

BRISEL - Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović potvrdio je danas, nakon nove runde razgovora s prištinskom delegacijom u Briselu, da je postignut sporazum o carinskom pečatu i katastrima.

Dogovoreno je da na pečatu stoju naziv "Carina Kosova", bez bilo kakvih simbola, kao i da obe strane povuku trgovinski embargo u roku od sedam do osam dana.

Stefanović je u izjavi novinarima u Briselu potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da je postignut sporazum o katastrima, ali nije izneo detalje.

"Posle dugog i teškog dana u povremeno negativnoj atmosferi i sa puno prebacivanja zbog situacije na severu, ipak smo uspeli da postignemo dogovor o carinskom pečatu i katastrima", rekao je Stefanović posle višečasovnih razgovora sa šeficom prištinskog pregovaračkog tima Editom Tahiri.

Analitičari i u Beogradu i u Prištini slažu se da će rešenje oko carinskog pečata relaksirati napetost između Srbije i Kosova.

I šefica prištinskog tima je precizirala da će na pečatu pisati "Carina Kosovo", bez bilo kakvih simbola, ali da će carinjenje i kontrolu na prelazima sprovoditi kosovski organi.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je postignuto rešenje i nadu da će se dijalog nastaviti, sa konačnim ciljem, kako je rekla, da "Srbija prizna Kosovo".

Tahirijeva je takođe navela da atmosfera "nije bila dobra". Ona je kritikovala Stefanovića i, naglasivši da je to njeno lično mišljenje, rekla da je šefa beogradskog tima "do jula doživljavala kao čoveka dijaloga, ali da se on sve više ponaša kao neko ko izaziva probleme".

Uskoro se očekuje i saopštenje posrednika EU u razgovorima Roberta Kupera.

Posle skoro dvomesečne pauze pregovarački timovi iz Beograda i Prištine ponovo su seli za sto u Briselu. Odlaganje dijaloga uslovila su neslaganja oko rešenja za carinske pečate i pokušaj kosovskih specijalnih policijskih snaga da nasilno preuzmu prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova.

Pregovori Beograda i Prištine počeli su 8. marta ove godine. Od tada su se Edita Tahiri i Borko Stefanović sastali pet puta, a na poslednjem sastanku, u julu, postignuti su prvi dogovori i to o slobodi kretanja i matičnim knjigama, a načelno i o fakultetskim diplomama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Postignut dogovor o carinskom pečatu

Izvor: EMportal, 02.Sep.2011

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je danas nakon nove runde razgovora s prištinskom delegacijom da je postignut sporazum o carinskom pečatu na kome će pisati carina Kosova bez ikakvih drugih oznaka vezanih za samoproglašenu vlast u Prištini.

Nastavak na EMportal...

Postignut sporazum o carinskom pečatu Kosova i katastrima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2011

BRISEL -..Pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli su danas u Briselu dogovor o "carinskom pečatu Kosova, na kojem će samo stajati "carina Kosova" bez reči Republika Kosovo ili drugih oznaka vlasti u Prištini, a šef srpske delegacije Borislav Stefanović je saopštio da bi kroz sedam do...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.