Stanovnici kosovskog sela u trajnom strahu od srpske žandarmerije; kažu - Upad je provokacija

Izvor: B92, 07.Apr.2021, 19:34

Stanovnici kosovskog sela "u trajnom strahu od srpske žandarmerije"; kažu - "Upad je provokacija"

Stanovnici Karačeva kažu da su pripadnici srpske žandarmerije juče viđeni u tom selu i dodaju da su oni zbog toga uplašeni.

Iz kosovske vlade navode da se radi o redovnom sastanku američkog i turskog Kfora sa pripadnicima srpske vojske, prenosi Gazeta ekspres.

Predsednik sela Karačevo Seljver Lenjani izjavio je za Gazetu ekspres da je srpska žandarmerija juče ušla na teritoriju sela, o čemu je obavestio nadležne institucije, kao i to da su žitelji sela uplašeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tom provokacijom.

"Juče u 12 sati po podne srpska žandarmerija ušla je u Karačevo sa vozilom, stanovnici pograničnog područja Karačeva primetili su njihov ulazak i uplašili, jer od 2001. do danas ulaze naoružani do zuba, uznemirujuće. Obavestili smo sve relevantne mehanizme. Ali oni su nemoćni. Gde ćete veću provokaciju nego kada srpske oružane snage uđu motornim vozilima? To je veliki problem Karačeva", rekao je za Gazetu ekspres Ljenjani.

Istakao je da su stanovnici Karačeva u trajnom strahu od upada srpske žandarmerije.

"Vozila žandarmerije ulaze i niko ih ne ometa u tome. U potpunosti razumemo sve sastanke sa Kforom, ali neka albanska vojska uđe na teritoriju Srbije, pa da vidimo da li će se vratiti živi. Nismo protiv sastanaka, ali ne na teritoriji Kosova. Ako nas policija i Kfor ne čuvaju, nećemo moći da ostanemo ovde ni 24 sata", dodao je Ljenjani.

Portparol vlade Perparim Krieziu je u izjavi za Gazetu ekspres naveo da se radi o redovnom sastanku američkog i turskog Kfora sa pripadnicima srpske vojske.

"Upoznati smo sa današnjim aktivnostima duž graničnog pojasa u Karačevu. To je bio redovni sastanak američkog i turskog Kfora sa pripadnicima srpske vojske", rekao je Krieziu.

Iz Kancelarije za informisanje u opštini Kamenica za Gazetu ekspres su nanaveli da još nemaju zvanične informacije od nadležnih organa.

"Opština čeka zvanične informacije od nadležnih organa u vezi sa tim pitanjem", navodi se u odgovoru Kancelarije za informisanje u opštini Kamenica.

Stanovnici Karačeva su i ranije protestovali zbog ulaska srpske vojske u selo, navodeći da su to provokacije i zastrašivanje stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.