Šta se dešavalo uoči sednice SB UN o Kosmetu?

Izvor: B92, 18.Dec.2018, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se dešavalo uoči sednice SB UN o Kosmetu?

Karel van Osterom, stalni predstavnik Holandije, nestalne članice SB UN, pročitao je, nekoliko minuta pre početka sednice, saopštenje o Kosovu.

Saopštenje je potpisalo osam bivših, sadašnjih i dolazećih članica SB UN iz Evropske unije, u kojem je izneta tvrdnja da je formiranje kosovske vojske "suvereno pravo Prištine".

Van Osterom je zajedničko saopštenje Belgije, Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Poljske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva - EU8 - >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavio i na Tviteru.

"Želeli bismo da podvučemo da je sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji od ključne važnosti za napredovanje Srbije i Kosova na njihovim evropskim putevima. Početak procesa tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga je suvereno pravo Kosova. Svesni smo njegove posvećenosti na postepenom transformisanju sopstvenih bezbednosnih snaga, u bliskoj koordinaciji sa NATO i njegovim partnerima", navodi se u saopštenju.

U njemu EU8 "pozivaju kosovske vlasti da tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga u narednih deset godina učine transparentnim i inkluzivnim procesom koji povezuje sve zajednice i da izbegnu bilo kakav štetni uticaj na dijalog Beograda i Prištine".

"Takođe naglašavamo potrebu zadržavanja postojećih aranžmana sa KFOR koji se tiču razmeštanja Kosovskih bezbednosnih snaga na severu zemlje. Skoro dve decenije nakon usvajanja Rezolucije 1244 i deset godina nakon kosovskog proglašenja nezavisnosti, pred Beogradom i Prištinom je i dalje da se dogovore oko mnogih aspekata njihovog budućeg odnosa u okvirima sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", piše u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju SB UN takođe pomenuo da je saopštenje ovih zemalja stiglo neposredno pre početka sednice.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.