Šta piše u sporazumima Srbije i Kosova sa SAD

Izvor: Beta, 05.Sep.2020, 00:15

Šta piše u sporazumima Srbije i Kosova sa SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su s predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući potpisali bilateralne sporazume o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.Sporazumi Srbije i Kosova sa SAD imaju po 16 tačaka, prvih 15 je isto u oba dokumenta, dok se tačka 16 razlikuje.Tekst sporazuma nazvanih "Ekonomska normalizacija" glasi:Srbija (Beograd) i Kosovo (Priština) su saglasni da načine korak napred u ekonomskoj normalizaciji prihvatajući sledeće:1. Obe strane će primeniti sporazum o autoputu Beograd-Priština potpisan 14. februara 2020.2. Obe strane će primeniti sporazum o pruzi Beograd-Priština potpisan 14. februara 2020.– Uz to, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranskom moru.3. Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd) će saradjivati sa američkom Finansijskom korporacijom za medjunarodni razvoj (U.S. International Developement Finance Corporation) i EKSIM (Uvozno-izvoznom) bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja sledećeg:– Autoput mira– Železnička veza izmedju Prištine i Merdara– Železnička veza izmedju Niša i Prištine– Obezbedjivanje sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća– Dodatni bilateralni projekti– Stalno prisustvo američke Finansijske korporacije za medjunarodni razvoj u Beogradu, Srbija.4. Obe strane će otvoriti i upravljati zajedničkim prelazom Merdare.5. Obe strane će ...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ISKORAK U BUDUĆNOST: Beograd i Priština u Beloj kući potpisali sporazume o ekonomskoj normalizaciji ČITAJTE U KURIRU

Izvor: Kurir, 05.Sep.2020

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali su juče sa šefom Amerike važna dokumenta. Sporna tačka 10 definitivno izbačena.

Nastavak na Kurir...

Jovanović: Načelna podrška sporazumu

Izvor: Danas, 05.Sep.2020

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović ocenio je danas da se, u okolnostima kada postoje brojna otvorena politička i ekonomska pitanja, napredak u rešavanju ekonomskih odnosa Srbije i Kosova može pozdraviti "samo načelno".

Nastavak na Danas...

"BUDUĆNOST MORA DA BUDE MIR I STABILNOST" Vučić: "Sporazum je u interesu Srba i Albanaca"

Izvor: Blic, 05.Sep.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zadovoljan sporazumom koji je potpisan između Beograda i Prištine u Vašingtonu i dodao da ćemo u budućnosti teško imati takve, odnosno samo dobre sporazume.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.