Kurti imenovao Rašića za ministra za zajednice i povratak, on uzeo Radu Trajković za savetnika, SL se žali Ustavnom sudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022, 14:04

Kurti imenovao Rašića za ministra za zajednice i povratak, on uzeo Radu Trajković za savetnika, SL se žali Ustavnom sudu

Srpska lista saopštila je danas da je premijer Kosova Aljbin Kurti protivustavno imenovao Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i najavila da će protiv te odluke podneti žalbu Ustavnom sudu. Kurti je imenovanjem Rašića prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Kurti nije učinio, niti Rašić ima podršku poslanika Srpske liste, navedeno je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštenju.

Prema oceni Srpske liste, ovo protivustavno imenovanje Rašića je plod delovanja Aljbina Kurtija da uz sebe ima lojalne Srbe kojima će lični interes biti ispred nacionalnog, a koji nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kako se navodi, protiv ovog očiglednog diktatorskog poteza Aljbina Kurtija poslanici Srpske liste će podneti žalbu Ustavnom sudu, koji će "bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju Ustava i kršenju prava srpskog naroda".

"Ovim se pokazalo koliko je bilo strateški važno da se verifikuju mandati poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini i ne dozvoli da umesto Srpske liste neki Kurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda", dodaje se u saopštenju.

Petković: Imenovanjem Rašića Kurti pogazio prava Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak privremenih institucija samouprave, Aljbin Kurti brutalno prekršio sopstveni takozvani ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Kurtijeva marioneta Nenad Rašić zajedno sa Radom Trajković ne predstavlja srpski narod na Kosovu i Metohiji, za njega Srbi nisu glasali na poslednjim izborima, već predstavlja Aljbina Kurtija i njegovu militantnu politiku prema svemu srpskom na KiM", ukazao je Petković u saopštenju.

On je istakao da to pokazuju i rezultati sa poslednjih izbora na KiM na kojima je lista koju je kreirao Rašić osvojila 0,173 odsto glasova, za razliku od Srpske liste za koju je glasalo skoro 96 odsto srpskog naroda.

"Čak i unutrašnji tzv. najviši pravni akt Prištine u članu 96, stav 5. predviđa da izbor ministra privremenih institucija samouprave mora imati podršku većine poslanika srpske zajednice, u ovom slučaju Srpske liste, a takvu podršku Kurti nikada ne bi dobio od poslanika Srpske liste za izbor svoje marionete na ministarsko mesto", naveo je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.

On je ocenio i da je izbor Rašića najveći dokaz onoga na šta sve vreme upozoravaju, "da na KiM postoje Kurtijevi Srbi koji su spremni na sve zarad ličnog interesa i dila sa Prištinom".

"Zbog toga Srpska lista, kao bedem ostanka i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima jedina ima podršku zvaničnog Beograda i svoje države i nikada neće služiti vlastima u Prištini i Aljbinu Kurtiju, već jedino svom narodu", istakao je Petković.

Rašić uzeo Radu Trajković za savetnicu

Novi ministar za zajednice i povratak privremnih prištinskih institucija Nenad Rašić rekao je danas da će predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković biti imenovana za njegovu savetnicu.

Rašić je za Medija centar objasnio da će ona na to mesto biti imenovana "zato što poseduje bogato iskustvo i znanje".

Ocenio je da od nje "sigurno da može mnogo šta da se nauči" i da će dati "ogroman doprinos radu ministarstva", prenosi Kosovo onlajn.

Rada Trajković je na poslednjim parlamentarnim izborima na KiM bila na listi Građanske inicijative Sloboda, pravda i opstanak, koja je osvojila 1.508 glasova ili 0,173 odsto.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imenovao je ranije danas lidera Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurti imenovao Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Srpska lista najavila žalbu Ustavnom sudu

Izvor: 24sedam.rs, 01.Dec.2022

Odluku o imenovanju Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak jutros je potpisao Kurti

Nastavak na 24sedam.rs...

Rada Trajković ulazi u Kurtijevu vladu: Nenad Rašić je imenuje za savetnicu

Izvor: 24sedam.rs, 01.Dec.2022

Srpska lista je, nakon što je obelodanjeno da je Aljbin Kurti imenovao Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, najavila žalbu Ustavnom sudu

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.